Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na folklórnych slávnostiach Rontouka vystúpia súbory z celého regiónu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Návštevníkov čakajú zaujímavé scénické programy, jarmok remesiel, dvory, výstavy, gastronomické a iné špeciality.


Klenovec 15. júna (TASR) – V poradí 37. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj pod názvom Klenovská Rontouka, sa uskutoční v dňoch 26.-28. júna v Klenovci (okr. Rimavská Sobota). Ako TASR informovala riaditeľka a dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová, návštevníkov čakajú zaujímavé scénické programy, jarmok remesiel, dvory, výstavy, gastronomické a iné špeciality z regiónu, ale tiež interaktívne sprievodné podujatia v podobe škôl spevu, tanca či remesiel.

Program Rontouky sa začína v piatok 26. júna o 16.00 h jarmokom remesiel a prezentáciou tradičného Klenoveckého syrca. Nasledovať bude otvorenie dvorov tradičných gastronomických špecialít a pásmo scénických programov „Aj my chcemo na súkenníckom bále tancovať“, v ktorom sa predstavia detské folklórne súbory z okresov Rimavská Sobota a Revúca.

„Slávnostné otvorenie podujatia sa bude konať o 20.00 h na Námestí Karola Salvu. Po ňom na scéne vystúpia domáci tanečníci, heligonkári a ľudová hudba folklórneho súboru Vepor z Klenovca v programe venovanom pastierskej kultúre pod názvom 'A pri tom košiari',“ uviedla Zvarová. V závere večera sa predvedie folklórny súbor Magura z Kežmarku a na dobrú noc si môžu návštevníci zaspievať a zatancovať v tanečnom dvore V Klenovcu na tancu.

V sobotu ráno návštevníkov opäť čaká jarmok tradičných remesiel a tvorivé dielne, v ktorých môžu prejaviť svoju kreativitu. „Popoludnie bude zamerané na zápis do knihy rekordov Slovenska v tancovaní typického klenovského tanca Rontouka, do ktorého sa môžu zapojiť všetci návštevníci na základe registrácie. Dúfame, že sa zúčastní 150 tanečných párov a že nám pomôžu stanovený rekord splniť,“ vyjadrila sa riaditeľka. Po ukončení zápisu do knihy rekordov bude námestie patriť folklórnym súborom a speváckym skupinám, ktoré predstavia svoj repertoár a scénické programy.

Gemersko-malohontské folklórne slávnosti budú ukončené v nedeľu v miestnom kostole slávnostnými bohoslužbami a koncertom Kresťanská pieseň v podaní Novoklenovčanov z obce Kráľ. „Klenovská Rontouka však ponúkne ešte viac programov a sprievodných podujatí, ktoré môžu návštevníci vidieť a zažiť len v Klenovci, nehovoriac o atmosfére, ktorú nemožno zažiť naozaj nikde inde,“ uzavrela Zvarová.