Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Na juhu stredného Slovenska vznikne veľký orechový sad

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Veľký orechový sad o rozlohe 242 hektárov vzniká v katastroch obcí Šiatorská Bukovinka a Nová Bašta v okrese Rimavská Sobota.

Šiatorská Bukovinka/Nová Bašta 20. januára (TASR) - Veľký orechový sad o rozlohe 242 hektárov vzniká v katastroch obcí Šiatorská Bukovinka a Nová Bašta v okrese Rimavská Sobota. Spravovať by ho malo výrobno-predajné združenie s vlastnou distribúciou.

Ako sa uvádza v správe pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie tzv. EIA, výsadba orecha kráľovského by mala byť ukončená v polovici tohto roka, s prvým zberom už v najbližších rokoch. Podľa správy je orech vysoko rentabilný a má málo škodcov.

Predpokladané náklady na prípravu pôdy a výsadbu sadu sú 824.561 eur. Náklady na oplotenie sú 128.800 eur a na strojové vybavenie 525.000 eur.

Dopyt po vlašských orechoch je neustály. Jeho produkcia vo svete sa pohybuje okolo 1,2 milióna ton. Najväčšie množstvo sa dopestuje v Ázii. Krajiny EÚ však nedokážu vyprodukovať dostatočné množstvo škrupinového ovocia ani pre seba a preto orechy dovážajú hlavne z USA.