Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na keramickom sympóziu v Kalinove tvoria umelci z Česka a Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diela vytvorené na 33. ročníku tvorivého pobytu predstavia na výstave v auguste až septembri v priestoroch NMG.

Kalinovo 19. júla (TASR) - Za účasti umelcov z Česka a Slovenska sa v týchto dňoch koná v závode v Kalinove v okrese Poltár už 33. medzinárodné keramické sympózium Lučenec - Kalinovo 2021. Svoje diela umelci pripravujú v exteriéri fabriky, pričom konečnú podobu dostanú po výpale v žiaruvzdorných peciach.

Ako pre TASR uviedla pracovníčka Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci Diana Lajzová, účastníkmi sympózia sú Andrea Čepiššáková, keramička a pedagogička keramiky z Košíc, Karíma Al-Mukhtarová, multimediálna umelkyňa z ČR, Veronika Pločicová, mladá slovenská keramička, ktorá žije a tvorí v Prahe, Jaroslava Šicková, keramička, patriaca medzi priekopníkov slovenského keramického umenia, zároveň aj pedagogička keramiky a arteterapie s hlinou. V závode tvorí aj jeden muž, Ján Šicko, sochár, ktorý sa venuje aj pedagogickej činnosti.

"Umelci môžu experimentovať so špecifickou kalinovskou hlinou – šamotom, ktorý je už tradičným materiálom tohto sympózia," priblížila Lajzová.

Diela vytvorené na 33. ročníku tvorivého pobytu predstavia na výstave v auguste až septembri v priestoroch NMG. Časť z nich obohatí aj zbierku umeleckej keramiky tejto inštitúcie.

Hlavným organizátorom najstaršieho nepretržite fungujúceho sympózia na Slovensku je NMG v Lučenci v spolupráci so Združením keramikov Slovenska a závodom Žiaromat Kalinovo. Partnerom je obec Kalinovo. Podujatie finančne podporuje Banskobystrický samosprávny kraj.