Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Medvešskom fotomaratóne sa zúčastnilo viac než 300 fotografov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Fotografi môžu svoje snímky zasielať do 1. novembra v kategóriách panoráma, človek a živá príroda.

Fiľakovo 16. októbra (TASR) – Viac ako 300 fotografov sa zapojilo do piateho ročníka medzinárodnej fotografickej súťaže Medvešský fotomaratón, ktorý sa konal na slovenskej i maďarskej strane hranice v Geoparku Novohrad – Nógrád. Podľa organizátorov bol však posledný ročník pre situáciu okolo nového koronavírusu v obmedzenom režime.

„Pre pandemickú situáciu sme museli zrušiť plánované prednášky a znížiť počet vytýčených fototrás. Na podujatí sa napokon na slovenskej strane zúčastnilo približne 60 fotografov. Svoj talent zamerali na okolie hradu Šomoška či lomu Mačacia,“ priblížil Balázs György, vedúci kancelárie geoparku na slovenskej strane.

Ako ďalej pokračoval, fotografi môžu svoje snímky zasielať do 1. novembra v kategóriách
'panoráma', 'človek' a 'živá príroda'. Štvrtou je kategória werkfoto, v ktorej sú zachytené zábery zo samotného fotografovania. „Zo zaslaných fotografií plánujeme v budúcom roku zorganizovať fotografickú výstavu v Bebekovej bašte Fiľakovského hradu,“ dodal György.

Cieľom súťaže Medvešský fotomaratón je podľa organizátorov prezentovať prírodné dedičstvo geoparku, ktorý je zapísaný v UNESCO, ale aj zachytiť nezameniteľný charakter oblasti, rozšíriť o ňom povedomie a aj týmto spôsobom podporiť cestovný ruch v regióne.