Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Muránskej planine začali vzdelávanie lektorov v prírodnom turizme

Na snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Foto: TASR - Branislav Račko

Na vybraných 15 uchádzačov z regiónu čaká celkom šesť dvojdňových workshopov.

Muráň 30. mája (TASR) – Na Muránskej planine sa v polovici mája začal prvý vzdelávací program pre lektorov v prírodnom turizme. Na vybraných 15 uchádzačov z regiónu čaká celkom šesť dvojdňových workshopov. TASR o tom informovala Eva Švecová, komunikačná manažérka občianskeho združenia Lesmír, ktoré projekt realizuje.

Do pilotného vzdelávacieho programu pre lektorov v prírodnom turizme sa prihlásilo 35 záujemcov, pre obmedzenia programu bolo vybratých 15 uchádzačov z Muránskej planiny a okolia. V priebehu dvoch rokov absolvujú pod vedením viacerých odborníkov šesť dvojdňových bezplatných workshopov. Workshopy budú natáčané a v rámci projektu z nich organizátori vytvoria vzdelávacie videá, ktoré budú dostupné i širokej verejnosti.

"Projekt má svojimi aktivitami prispieť k budovaniu kapacít pre kvalitný a udržateľný rozvoj služieb prírodného turizmu a envirovýchovy v Národnom parku Muránska planina. Poskytovanie odborných služieb v prírodnom turizme zároveň zvyšuje povedomie verejnosti o fungovaní prírody, hodnotách územia a dôležitosti jeho ochrany," priblížili organizátori projektu s tým, že kvalitné služby prírodného turizmu majú postupne do národného parku prilákať i nových návštevníkov.

Vzdelávací program pre lektorov v prírodnom turizme na Muránskej planine je projekt pilotného charakteru a organizátori veria, že bude slúžiť aj ako inšpirácia pri nastavovaní postupného rozvoja prírodného turizmu v iných častiach Slovenska. Projekt bol v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu Národného parku Muránska planina podporený z mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR.