Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Vígľašská Huta - Kalinka obnovia kotolňu kultúrneho domu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Obec mala projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu kotolne kultúrneho domu už v roku 2016.

Vígľašská Huta-Kalinka 14. júla (TASR) - Až po piatich rokoch sa v obci Vígľašská Huta-Kalinka v okrese Detva dočkali schválenej žiadosti na rekonštrukciu kotolne kultúrneho domu (KD). Kotolňa je v zlom technickom stave a jej modernizácia umožní lepšie využívať kultúrny dom. "Čo je však hlavné, výrazne sa zníži negatívny vplyv kúrenia uhlím na ovzdušie," uviedol pre TASR starosta Ján Tuček.

Obec mala projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu kotolne kultúrneho domu už v roku 2016. "V októbri 2016 bola podaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok na Environmentálny fond. So žiadosťou sme však neuspeli," priblížil proces starosta.

Obec opätovne podala žiadosť o nenávratný finančný príspevok na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) prostredníctvom MAS Podpoľanie v septembri 2019. "Príspevok vo výške viac ako 39.000 eur nám schválili až tento rok v apríli," konštatoval Tuček. Spoluúčasť obce predstavuje približne 2000 eur. "Dodnes však nemáme zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku, bez ktorej nie je možná realizácia projektu," uviedol ďalej.

Odďaľovanie podpisu zmluvy podľa Tučeka ohrozuje celú realizáciu projektu, pretože pri neustálom raste cien stavebných materiálov a ceny práce sa zvýši spoluúčasť obce, keďže maximálna výška poskytnutého príspevku je nemenná.

Aj ďalšie aktivity obce závisia v tomto roku od získaných iných finančných prostriedkov. "Prioritou je však zabezpečenie stabilného zásobovania občanov pitnou vodou z verejného vodovodu formou nového vrtu," pripomenul starosta.

K ďalším potrebám patrí oprava niektorých úsekov miestnych komunikácií a rekonštrukcia budovy obecného úradu, ktorá je v havarijnom stave. "Tieto aktivity však obec bez finančnej pomoci štátu nedokáže realizovať," uzatvoril starosta obce.