Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Na podujatí TFA Slovakia 2015 súťažili najtvrdší hasiči

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pre návštevníkov boli pripravené rôzne sprievodné podujatia.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – Ôsmy ročník medzinárodnej súťaže dobrovoľných a profesionálnych hasičov Toughest Firefighter`s Alive 2015 (Najtvrdšie hasičské prežitie 2015) sa konal dnes v Banskej Bystrici. Ako TASR informoval Erik Piater, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Banskej Bystrici, na štart súťaže sa postavilo viac ako sedemdesiat profesionálnych a dobrovoľných hasičov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Súťažiaci štartovali v dvoch paralelných dráhach a v štyroch disciplínach museli prekonať nástrahy jednotlivých prekážok.

"Prvá disciplína, Hadice, pozostávala z rozvinutia 8 kusov hadíc na dĺžku 80 metrov, a potom v stočení dvoch hadíc do kotúča. V rámci druhej disciplíny, Prekážkovej dráhy, súťažiaci 6-kilogramovým kladivom 100-krát udierali obojručne do tzv. Hamerboxu, ďalej prenášali 80 kg figurínu na vzdialenosť 60 metrov a prekonávali aj za pomoci lana 3 metre vysokú bariéru," priblížil prvé dve disciplíny hovorca.

Tretia disciplína, nazývaná Veža, sa odohrávala na 10 metrov vysokej drevenej konštrukcii. "Súťažiaci vystúpili a zostúpili po schodoch na vežu so záťažou, ktorá predstavovala 20-kilogramový kanister v každej ruke. Ďalej vytiahli dve zmotané hadice o celkovej váhe 25 kg, ktoré boli pripevnené na konci lana a nakoniec naskrutkovali hubicu na prúdnicu," vysvetlil Piater.

Pri poslednej disciplíne, Schodoch, každý súťažiaci podľa jeho slov siahol na dno svojich síl, nakoľko vybiehali na 22. poschodie najvyššej budovy v Banskej Bystrici. "Prekonali približne 400 schodov so zhruba desaťkilogramovou záťažou. Najlepší zdolali túto disciplínu za menej ako dva a pol minúty," povedal hovorca.

Súťažiaci boli rozdelení do piatich vekových kategórií - M18, M30, M35, M40 a M45. "Najlepšie sa v celkovom poradí umiestnil poľský reprezentant Marcin Zdzieblo z KM PSP Žory. Druhé miesto obsadil takisto Poliak, Bereza Rafal, súťažiaci za KP PSP Krasnystaw a na treťom mieste sa umiestnil príslušník Hasičského a záchranného zboru Pavel Kubín z HZS Hradec Králové," informoval Piater.

Ako dodal na záver, pre návštevníkov boli pripravené rôzne sprievodné podujatia, ako napríklad prezentácia súčasnej a historickej hasičskej techniky, ukážky zásahovej činnosti príslušníkov Hasičského a záchranného zboru pri požiaroch a súťažné disciplíny pre najmenších návštevníkov, ktorí po ich absolvovaní boli aj odmenení rôznymi darčekmi.