Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Starých Horách očakávajú vyššiu účasť, pútnici chodia voliť pomenej

Na snímke volebná miestnosť v Starých Horách, kde volili aj voliči, ktorí navštívili pútnicke miesto na Starých Horách pri Banskej Bystrici 6. apríla 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb na Starých Horách dosiahla podľa oficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR 62,77 percent.

Staré Hory 6. apríla (TASR) - V obci Staré Hory, ktoré sú medzinárodne uznávaným mariánskym pútnickým miestom, pripadla na deň druhého kola prezidentských volieb pravidelná púť na Fatimskú sobotu. Ešte pred jej začiatkom prišli odvoliť asi štyria pútnici a dopoludnia aj zhruba 30 turistov s hlasovacími preukazmi.

"Voľby prebiehajú v poriadku. Volebný okrsok sme otvorili tak, ako sa má, bez nejakých problémov. Ľudia chodia, už dopoludnia bola účasť vysoká, prišla viac ako stovka voličov, čo je na našu obec dosť. Odvolilo aj značné množstvo turistov, predsa len, sme východiskovým bodom na rôzne túry. Pútnici chodia pomenej," zhodnotil pre TASR starosta Starých Hôr Marián Gajdoš s tým, že popoludní chodia prevažne iba domáci.

Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb na Starých Horách dosiahla podľa oficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR 62,77 percent. Zo zapísaných 462 voličov hlasovalo 290 občanov. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Jany Nehézovej v druhom kole počítajú s vyššou účasťou.



"Len zhruba do 11.00 h odvolilo už 83 miestnych a 29 ľudí s hlasovacími lístkami, zväčša okoloidúcich turistov. V prvom kole sme v rovnakom čase mali iba nejakých 30 percent, teraz ich je oveľa viac. V prvú sobotu v mesiaci mávame púť, pútnici však nezvyknú chodiť voliť vo väčšom počte," dodala Nehézová.

Dôchodca zo Starých Hôr Ján Lepko považuje za dôležité ísť v túto sobotu voliť. "Teraz sa rozhoduje o Slovensku, ako bude ďalej pokračovať. Aj keď som už starý a prežil som všeličo, veľa prezidentov, predsa by som len chcel, aby tu bol konečne pokoj a dobre," konštatoval Lepko.