Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Na stoličke starostu Mičinej sedí major, jeho otec jej tiež šéfoval

Na snímke starosta obce Oto Hudec v areáli multifunkčného ihriska v Dolnej Mičinej. 18. septembra 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Oto Hudec pracoval 26 rokov ako profesionálny hasič na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

Dolná Mičiná 19. septembra (TASR) – Hoci má poľnohospodárska obec Dolná Mičiná v Banskobystrickom okrese len okolo 390 obyvateľov, v najbližších rokoch má šancu rozrásť sa o ďalších. Ako tvrdí starosta Oto Hudec, v dedine bežia dve obrovské výstavby rodinných domov. "Ľudia tu chcú bývať. Je u nás krásna príroda, pokoj, zver vám tu chodí cez záhradu, to sa nedá s mestom porovnať. Navyše od Banskej Bystrice sme len deväť kilometrov," tvrdí hlava obce s hodnosťou major.

Oto Hudec pracoval 26 rokov ako profesionálny hasič na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Bol veliteľom modulu leteckého hasenia. Celý život sa venoval haseniu lesných požiarov a zažil i tie najničivejšie v národných parkoch, ktorých likvidácia patrila medzi najzložitejšie.



"S kamarátom sme vytvorili celý ten systém na hasenie lesných požiarov na Slovensku. Niektoré veci máme aj patentované, napríklad čo sa týka podvesných zariadení pod vrtuľník," hovorí Hudec, ktorý je dnes vo výsluhovom dôchodku. Kráča v šľapajach svojho otca, ktorý v Dolnej Mičinej starostoval vyše 30 rokov. Synovia zasa idú v jeho stopách, keďže sú takisto profesionálni hasiči.

"Som predsedom poľovníckeho spolku a keď som odišiel do výsluhového dôchodku, myslel som si, že si to budem užívať. Po všetkých tých ťažkých zásahoch som rád, že som ich vôbec prežil a som tu. Boh mi dal to šťastie. Lenže, keď je človek aktívny, nedá sa len tak sadnúť a oddychovať. Tak som sa dal na dráhu starostu," dodáva prvý muž Dolnej Mičinej, ktorej dejiny úzko súvisia so susednou Hornou Mičinou.

Ako uvádza webová stránka obce, pôvodne v 13. storočí jestvovala iba jedna Mičiná. Dolná Mičiná sa z Mičinej vyčlenila pravdepodobne koncom 14. storočia ako samostatná obec. V roku 1402 je totiž listinne pripomínaná ako Alsowlafu. V priebehu 14. a 15. storočia Dolná Mičiná patrila rodu Mičinských, boli jej majiteľmi až do polovice 16. storočia. V rokoch 1565 a 1571 sa vyskytuje pod názvom Inferior Mychyna, v roku 1572 ako Also Mykefalva, neskôr ako Alsó Micsinye alebo Dolní Mičina. Od roku 1920 sa uvádza ako Dolnia Mičiná až po dnešnú podobu.

V obecnom erbe dominuje kráčajúca strieborná krava v zlatej zbroji. Miestni obyvatelia sa kedysi zaoberali poľnohospodárstvom, obchodom s dobytkom a tkáčstvom.

Obec si svojpomocne vybudovala nové ihrisko, bagroval aj starosta

To, čo sa nepodarilo predchádzajúcim starostom Dolnej Mičinej, to sa podarilo ani nie za rok súčasnej hlave obce Otovi Hudecovi. Obyvatelia už čoskoro dostanú do užívania nové multifunkčné ihrisko, ktoré si dedina vybudovala svojpomocne. Bagroval aj starosta.

"Kultúrny dom i Dom smútku sme si tu vybudovali svojpomocne, chýbalo nám však ihrisko. Postavili sme ho z vlastných finančných prostriedkov, čo je pri našom ročnom rozpočte veľká investícia," konštatoval Hudec. Celkové náklady na výstavbu ihriska dosiahli okolo 30.000 eur. Zostáva dokončiť už len okolie. Starosta ihrisko budoval spoločne so šiestimi - siedmimi aktivačnými pracovníkmi a sám aj bagroval.

"Celú spodnú stavbu sme si urobili sami. Vyviezlo sa odtiaľ sto vozidiel zeminy. Ušetrili sme tým okolo 12.000 eur," poznamenal Hudec.

"V podstate budeme otvárať dve ihriská. Jedno malé detské s modernejšími preliezkami, kde bude oddychový areál pre mamičky s deťmi a druhé multifunkčné ihrisko pre dospelých. Je to kus hracej plochy s tenisovým kurtom, minifutbalom a basketbalovým košom. Dnes je ťažká doba na výchovu detí a nám ide o to, aby vstali od počítačov a inklinovali k športu," priblížil starosta.

Hudec je bývalý profesionálny hasič, ktorý je dnes na výsluhovom dôchodku. Z platu starostu každý mesiac vracia do obecnej pokladnice 200 eur. "Mám výsluhový dôchodok a plat starostu rovnaký, ako mala moja predchodkyňa. Je čas aj niečo vrátiť občanom, obci..., preto to robím. A keď si zoberiete, že moji aktivační pracovníci žijú len z nejakých 200 eur, tak si to viete predstaviť," dodal Hudec.

Jeho "sponzorský dar" za štyri roky funkčného obdobia prinesie obci do rozpočtu takmer 9000 eur, čím sa podľa starostu sčasti vrátia náklady na výstavbu ihriska.

Futbalový turnaj slobodných a ženatých otvorí nové ihrisko v obci

Novú pýchu obce Dolná Mičiná – multifunkčné ihrisko, ktoré si miestni vybudovali vlastnými silami za obecné peniaze, otvoria 10. októbra na svojej tradičnej jesennej akcii Deň Zeme.

Odštartuje ju futbalový turnaj slobodní proti ženatým a nebude chýbať bohatý kultúrny program, ukážky hasičskej práce, výstava starej i novej poľnohospodárskej techniky a guláš z diviny a baraniny.

Dolná Mičiná patrí medzi tie obce v Banskobystrickom okrese, kde koncom októbra, keď sa blíži Halloween, vodiči prechádzajúci dedinou obdivujú v záhradách rodinných domov figúry z tekvíc a rôzne kreatívne výtvory z dopestovaných plodov. Októbrové obecné hody sú tak pre miestnych príležitosťou zasúťažiť si v šikovnosti, tvorivosti a nápaditosti.

"Žije tým celá dedina, my to však voláme Deň Zeme. Obyvatelia nosia na súťaž svoje výtvory z plodov, ktoré im priniesla naša zem," uviedol starosta Oto Hudec.

Bývalí hasiči šéfujú dvom obciam susediacim s Dolnou Mičinou

Dolná Mičiná chce obnoviť Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ). Hoci v obci dlhé roky fungoval, v posledných rokoch ho zrušili pre nedostatok financií. Súčasný starosta Oto Hudec, ktorý 26 rokov pôsobil ako profesionálny hasič na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Banskej Bystrici, chce koncom tohto roka DHZ obnoviť. A nielen to. S bývalým kolegom, zhodou okolností dnes starostom susednej obce Horná Mičiná Ivanom Lenárom, chystajú v budúcnosti jeden spoločný DHZ.

"Máme v úmysle ich zlúčiť a vytvoriť spoločný DHZ. Odmalička sme spolu vyrastali, on je tiež bývalý profesionálny hasič, boli sme kolegovia asi 27 rokov a sme dlhoroční kamaráti. Obaja sme v komunálnych voľbách kandidovali ako nezávislí," priblížil Hudec.



Ako tiež dodal, v oboch obciach žijú viacerí profesionálni hasiči. V čase, keď slúžil na OR HaZZ v Banskej Bystrici, bolo 60 percent hasičov práve z obcí Dolná a Horná Mičiná a tiež z Môlče.

História Dolnej Mičinej úzko súvisí s Hornou Mičinou. Kedysi totiž existovala iba jedna obec. Hudec nevie o tom, že by niekedy tieto dve dediny mali medzi sebou prieky.

"Za bývalého režimu sme mali spoločné aj poľnohospodárske družstvo, kde sa hospodárilo spoločne. Nikdy sme sa nevadili. Teraz sú naše vzťahy nadštandardné," dodal Hudec.