Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Na strope v kostole v Rimavskej Bani bol reštaurátorský výskum

Na snímke goticko-románsky kostol v Rimavskej Bani (okres R. Sobota)20. januára 2016. Foto: TASR - Branislav Caban

Evanjelický kostol v Rimavskej Bani je národnou kultúrnou pamiatkou a súčasťou Gotickej cesty, spájajúcej významné pamiatky Gemera a Spiša.

Rimavská Baňa 20. januára (TASR) – Na barokovom maľovanom kazetovom strope, ktorý patrí medzi najcennejšie časti evanjelického kostola v Rimavskej Bani (okres Rimavská Sobota), bol minulý rok zrealizovaný reštaurátorský výskum a spracovaný návrh na jeho obnovu. Práce boli možné vďaka dotácii 4000 eur, ktorú poskytlo Ministerstvo kultúry SR. TASR o strope a jeho pripravovanej obnove informoval reštaurátor Peter Gregvorek.

„Samotná reštaurátorská realizácia bude smerovať ku kvalitnej prezentácii originálu s minimálnym vstupom reverzibilných plastických rekonštrukcií a farebných retuší,“
uviedol Gregvorek.

Kazetový strop v kostole sa podľa jeho slov zachoval vo svojej pôvodnej veľkosti. „V tomto prípade však nejde o samostatne vyrobené kazety, ale o tri v rade za sebou namaľované kazety na troch vedľa seba uložených doskách,“ objasnil reštaurátor s tým, že osadené na strop boli až po vymaľovaní.

Evanjelický kostol v Rimavskej Bani je národnou kultúrnou pamiatkou a súčasťou Gotickej cesty, spájajúcej významné pamiatky Gemera a Spiša. Ide o goticko-románsku stavbu, pochádzajúcu z konca 13. storočia. V 18. storočí bol obohnaný renesančným obranným múrom a pri prestavbe v roku 1906 jeho vzhľad výrazne zmenila nová strecha.