Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Na úpravu tratí prispeli bežkári túto sezónu viac ako rok predtým

Na snímke bežkár na Lyžiarskom štadióne Rudolfa Čillíka na Skalke pri Kremnici 7. februára 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Počas uplynulej sezóny upravili na Skalke takmer 3000 kilometrov bežeckých tratí.

Kremnica 7. apríla (TASR) - Na Skalke pri Kremnici vyzbierali počas uplynulej sezóny prostredníctvom dobrovoľných príspevkov na úpravu bežeckých tratí 32.600 eur. Podľa riaditeľky Kultúrneho a informačného centra (KIC) mesta Kremnica Zuzany Tileschovej mohli bežkári prispievať kúpou denného alebo sezónneho náramku a vďaka aktívnemu výberu tak získali takmer o 100 percent viac ako v predchádzajúcej sezóne.

Tileschová priblížila, že prvý sneh na Skalke napadol ešte v novembri, a tak tu prvé úpravy robili už v prvej polovici novembra. "Vďaka sneženiu pred Vianocami sme mali sneh reálne až do konca februára. Boli úseky, kde sa dalo lyžovať ešte aj v marci. V porovnaní s minulou sezónou sme skôr začali, predchádzajúcu sezónu bol zlatý týždeň bez snehu a začali sme s úpravou až v prvej dekáde januára a sezóna trvala v porovnaní s tohtoročnou dlhšie," zhodnotila riaditeľka KIC.

Dodala, že posledné roky sú charakteristické teplými vlnami, keď sa situácia komplikuje. "Oteplenia spôsobujú komplikácie, sneh je potom potrebné nahadzovať na trate a podobne," podotkla. Každoročne sa podľa nej udeje tiež nejaká kalamitná situácia, keď je potrebné z trate odpratávať aj popadané stromy. V takýchto situáciách sa zvýrazňuje potreba letnej a jesennej údržby tratí, keď sa takéto dreviny odstraňujú.

Počas uplynulej sezóny upravili na Skalke takmer 3000 kilometrov bežeckých tratí. "V rámci Skalky rozdeľujeme štandardné a turistické trate. Štandardné trate sa nachádzajú v blízkosti Štadióna Rudolfa Čillíka a boli upravované takmer denne. Severný a južný okruh sa upravoval obyčajne jeden- až dvakrát do týždňa," priblížila Tileschová s tým, že náklady na úpravu tratí a parkovísk za celú sezónu dosiahli sumu 38.000 eur.