Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Veľkom Kolpašskom jazere vybudovali pláž pre rodiny s deťmi

Na snímke novovybudovaná pláž pre rodiny s deťmi na Kolpašskom jazere 26. júna 2015 v Banskom Studenci. Foto: TASR - Branislav Račko

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) tu vybudoval pozdĺžne oblúkové mólo prekryté dubovými doskami a schodíky do vody. Dno vysypané štrkom sa postupne zvažuje do hlbšej vody.

Banský Studenec 26. júna (TASR) - Na brehu Veľkého Kolpašského jazera pribudla túto sezónu pláž pre rodiny s deťmi. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) tu vybudoval pozdĺžne oblúkové mólo prekryté dubovými doskami a schodíky do vody. Dno vysypané štrkom sa postupne zvažuje do hlbšej vody. Investíciu v hodnote približne 45.000 eur stihli vodohospodári spraviť za dva mesiace.

Ich hlavným cieľom však bolo vyriešiť technický problém, a to podmývanie brehu jazera v tomto úseku. "Rekonštruovali sme obidva tieto tajchy, Veľký aj Malý Kolpašský tajch, a ukázalo sa pri prevádzkovaní tajchu, že v prevažujúcom smere vetra dochádzalo k veľkej abrázii tohto úseku tajchu," vysvetlil riaditeľ SVP Marián Supek. Zároveň vzali do úvahy aj podnety z verejnosti, ktorej chýbal bezpečný prístup do vody pre deti a neplavcov. Ako ďalej poznamenal, je veľmi rád, že sa im nakoniec v spolupráci s krajským pamiatkovým úradom podarilo nájsť kompromisné riešenie a na brehu vznikla pláž pre deti.



Hladina jazera je v súčasnosti znížená. "Pláž je urobená pre mamičky s deťmi, a preto bude aj ohradená," podotkol s tým, že celá štrková pláž bude po zvýšení hladiny pod vodou. Koniec pláže bude ohradený bójkami. "Voda by mala byť v rozmedzí od 10 do 80 centimetrov," dodal Supek.

Oblúkové mólo na brehu štiavnických tajchov nie je bežné. Toto atypické riešenie vzniklo po dohode s pamiatkarmi, keďže banskoštiavnické tajchy sú súčasťou svetového dedičstva Unesco. Zuzana Klasová, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, v tejto súvislosti hovorí o potrebe citlivého prístupu pri hľadaní riešení. "Myslím, že toto je jeden z príkladov príjemného a vhodného využitia, ktorý nenarušil pamiatkové hodnoty a originalitu tajchu," dodala.

Starosta Banského Studenca Pavol Santoris pri tejto príležitosti ocenil aj to, že v uplynulých rokoch boli zrekonštruované hrádze oboch jazier, čím sa odstránili priesaky, ktoré ohrozovali dedinu. Novú pláž považuje za "čerešničku na torte", keďže jazero nevyhľadávajú len miestni, ale aj ľudia zo širokého okolia.