Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Oslavy 20. výročia lesnej pedagogiky vo Zvolene začali oceňovaním

Na archívnej snímke budova Technickej univerzity vo Zvolene. Foto: TASR - Dušan Hein

Podľa Lichého sú najdôležitejšou súčasťou tejto formy vzdelávania lesní pedagógovia, ich osobné zanietenie pre túto prácu, ako aj jednotlivé lesnícke inštitúcie.

Zvolen 23. septembra (TASR) – Príhovormi organizátorov, ako aj uvedením Encyklopédie hier lesnej pedagogiky a odovzdávaním ocenení sa začala vo štvrtok na pôde Technickej univerzity vo Zvolene medzinárodná konferencia s názvom 20 rokov lesnej pedagogiky na Slovensku. Konferencia je vyvrcholením osláv okrúhleho jubilea tejto enviromentálnej formy vzdelávania na Slovensku.

Ako pre TASR uviedol hovorca Národného lesníckeho centra (NLC) Ján Lichý, konferencia reflektuje významné medzníky lesnej pedagogiky, ako aj 20-ročné skúsenosti lesníkov v environmentálnom vzdelávaní.

Prvým rečníkom na konferencii bude Dirk Schmechel, predseda Forest Communication Network – Subgroup Forestpedagogy (Sieť lesníckych komunikátorov – Podskupina Lesná pedagogika), organizačnej súčasti Food and Agriculture Organisation pri OSN. Ďalšími hosťami a prednášajúcimi sú lesní pedagógovia z Rakúska, Českej republiky, Slovenska, ako aj pedagógovia z materských, základných a stredných škôl.

Podľa Lichého sú najdôležitejšou súčasťou tejto formy vzdelávania lesní pedagógovia, ich osobné zanietenie pre túto prácu, ako aj jednotlivé lesnícke inštitúcie, ktoré svojimi aktivitami prispievajú k zvyšovaniu povedomia o význame lesov pre verejnosť. "Preto sa Národné lesnícke centrum ako koordinátor lesnej pedagogiky na Slovensku rozhodlo pri príležitosti osláv 20. výročia lesnej pedagogiky na Slovensku udeliť celkovo 20 ocenení jednotlivcom a inštitúciám, ktoré sa zaslúžili o rozvoj lesnej pedagogiky na Slovensku," pripomenul.

Druhý deň podujatia (24. 9.) je zameraný na exkurziu a zážitkové sprevádzanie s aktivitami lesnej pedagogiky v Lesníckom arboréte Kysihýbel pri Banskej Štiavnici. Ide o prírodný objekt v správe NLC, v ktorom sa spája lesníctvo s vedou i kultúrou. Objekt slúži aj na účely vzdelávania v prírode a osvetovú činnosť.

Formou lesnej pedagogiky bolo počas 20 rokov na Slovensku vyškolených 385 certifikovaných lesných pedagógov, vznikla koncepcia lesnej pedagogiky, ochranná známka, webový portál www.lesnapedagogika.sk. V roku 2007 sa Slovensko stalo aktívnym členom Európskej siete lesných pedagógov i členom podskupiny Lesná pedagogika pri Sieti lesníckych komunikátorov.