Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na židovskom cintoríne bola komentovaná prehliadka

Na snímke vynovený Židovský cintorín v Banskej Štiavnici, archívna foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

O histórii židovskej komunity v Banskej Štiavnici, ako aj o vzniku a obnove tamojšieho židovského cintorína, pojednávala piatková komentovaná prehliadka priamo v areáli cintorína.

Banská Štiavnica 1. novembra (TASR) - O histórii židovskej komunity v Banskej Štiavnici, ako aj o vzniku a obnove tamojšieho židovského cintorína, pojednávala piatková komentovaná prehliadka priamo v areáli cintorína.

Ako TASR povedala sprievodkyňa prehliadky Beata Nemcová, s rekonštrukciou cintorína sa začalo v roku 2007. V nasledujúcich rokoch sa podarilo odstrániť náletovú zeleň, očistiť všetkých 268 hrobov, čiastočne alebo úplne zrekonštruovať 165 hrobov, zrekonštruovať tiež kupolu na dome smútku Ciduk Hadin a vnútorné omietky budovy, obnoviť brány a okná, vyrobiť informačné tabule.

"Dnes je však situácia taká, že vinou nedokonalej práce realizátora, omietky na dome smútku opadávajú a tak budeme musieť pristúpiť k ich odstráneniu a opätovnej obnove," konštatovala. Správcovia pamiatky navyše plánujú inštalovať v objekte aj výstavu židovských pohrebných zvykov.

Banskoštiavnický židovský cintorín sa nachádza neďaleko Nového zámku. Pochovávať v ňom sa začalo v 90. rokoch 19. storočia. V roku 1892 bolo založené pohrebné bratstvo (Chevra kadiša), ktoré zabezpečovalo pohreby a zapájalo sa do charitatívnej činnosti. Na cintoríne sa tiež nachádzajú pamätné hroby na zosnulých v koncentračných táboroch v rokoch 1942 - 1944.