Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Nájomné byty v Ostrom Grúni ponúknu v novej radovej zástavbe

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Samospráva sa namiesto klasického bytového domu rozhodla pre jednopodlažnú radovú zástavbu, vďaka čomu chce zachovať dedinský ráz obce. Nový domov by tu malo poskytnúť deväť bytových jednotiek.

Ostrý Grúň 23. februára (TASR) - V Ostrom Grúni v okrese Žarnovica chcú tento rok stavať nájomné byty. Samospráva sa namiesto klasického bytového domu rozhodla pre jednopodlažnú radovú zástavbu, vďaka čomu chce zachovať dedinský ráz obce. Nový domov by tu malo poskytnúť deväť bytových jednotiek.

"Výstavba by sa mala realizovať v areáli materskej školy, tam sú na to pripravené pozemky," podotkol zástupca starostky Miroslav Seget s tým, že projekt je v súčasnosti v štádiu príprav na územné a stavebné povolenia.

Jednopodlažné domy so sedlovou strechou budú postavené z tehly a budú zateplené. V jednom dome budú dva byty, pričom budú mať spoločný dvor. "Osobne by som chcel presadiť, aby každý byt dostal pridelený malý pozemok, lebo si myslím, že keď ľudia majú pozemok, tak majú vzťah aj k dedine," dodal Seget s tým, že by išlo o pozemok na inom mieste v dedine, ako budú stáť domy.

Výstavbou nových bytov chce samospráva zastabilizovať v dedine mladé rodiny a zastaviť odliv miestnych za bývaním do okolitých obcí. O byty podľa Segeta prejavilo záujem viac ľudí, pričom neboli medzi nimi len miestni. Keďže samospráva chce, aby bol systém prideľovania transparentný, byty sa budú zrejme žrebovať.

Celý projekt chce samospráva financovať prostredníctvom úveru zo štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. "Predpokladám, že s výstavbou sa začne tento rok a reálne budú stáť budúci rok. Tak, aby sa mohli ľudia v lete alebo na jeseň budúceho roku sťahovať," dodal Seget.

V Ostrom Grúni sa podľa jeho slov v súčasnosti nachádza iba 13 bytov, ktoré boli postavené ešte v roku 1987. Odvtedy sa byty v obci nestavali.