Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Najväčšou investíciou v obci Ilija bola obnova škôlky

Materská škola v obci Ilija, 29. apríl 2022. Foto: TASR - Jozef Poliak

Materskú školu aktuálne navštevuje 17 detí, a to nie len z obce Ilija, ale aj z okolitých obcí či z Banskej Štiavnice.

Ilija 29. apríla (TASR) – Najväčšou investíciou obce Ilija v okrese Banská Štiavnica bola v uplynulých rokoch obnova objektu materskej školy. Na celkové zateplenie budovy, výmenu okien, dverí a podláh vynaložila obec približne 130.000 eur. Podstatnú časť tvorila dotácia z Environmentálneho fondu vo výške 120.000 eur.

„Už v roku 2016, keď sa zosunul svah pri škôlke, sme na jeho asanáciu použili asi 35.000 eur z rezervy predsedu vlády SR a z vlastného rozpočtu,“ povedal pre TASR starosta Vratislav Cengel. „Ďalších 9500 eur sme po rekonštrukcii získali z Úradu vlády SR z Programu rozvoja športu na vybavenie exteriéru školského dvora a výstavbu nového detského ihriska,“ dodal starosta. Materskú školu aktuálne navštevuje 17 detí, a to nie len z obce Ilija, ale aj z okolitých obcí či z Banskej Štiavnice.

K väčším investíciám, ktoré obec zrealizovala v uplynulých dvoch rokoch, starosta zaradil rekonštrukciu domu smútku, na ktorú získali 10.500 eur z Ministerstva financií SR, a tiež ošetrenie líp, osvetlenie chodníka a ilumináciu kostola v areáli cintorína. Obec postupne stavia aj hasičskú zbrojnicu, doposiaľ na jej stavbu vynaložila asi 70.000 eur, z čoho tvorila 42.500 eur dotácia z Ministerstva vnútra SR a 27.500 eur tam smerovalo z rozpočtu obce.

Obec tiež obnovila schody a dlažby pamätníka SNP a hrob padlého vojaka. Celkové náklady činili 10.700 eur, z toho 9200 eur bola dotácia v rámci výzvy predsedu vlády SR na obnovu vojnových hrobov z roku 2020 a 1500 eur zaplatila samotná obec.

Z plánov na tento a budúci rok starosta spomenul stavbu zberného dvora, prestavbu bývalého obecného úradu na komunitné centrum a najmä výstavbu troch nájomných domov dohromady s deviatimi bytmi, ktoré chcú postaviť s pomocou úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Podľa Cengela sa totiž v uplynulej dekáde výrazne zvýšil záujem o bývanie v obci vzdialenej od centra Banskej Štiavnice len sedem kilometrov. Odzrkadlilo sa to aj na výstavbe nových domov a zvýšenom počte obyvateľov, ktorých je zhruba 360, a teda o desať percent viac ako pred piatimi rokmi.