Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Náklady na vykurovanie plavárne v R. Sobote by mohli byť nižšie

Plaváreň v Rimavskej Sobote Foto: www.rimava.sk

Krytá plaváreň je v súčasnosti energeticky náročná aj podľa hlavného kontrolóra mesta Ladislava Šťavinu. "Je to subjekt, ktorý vysoko odčerpáva prostriedky mesta," uviedol na rokovaní MsZ 27. januára.

Rimavská Sobota 4. februára (TASR) – Vybudovaním vlastnej kotolne v priestoroch mestskej plavárne by bolo možné podľa primátora Jozefa Šimka ušetriť 40 až 45 percent nákladov na jej vykurovanie a ohrev vody.

"Je tu priestor na šetrenie, pokiaľ vybudujeme vlastnú kotolňu, ktorá bude ohrievať vodu a zároveň aj vykurovať priestory plavárne," uviedol primátor. V súčasnosti teplo a teplú vodu do plavárne dodáva spoločnosť STEFE Rimavská Sobota, v ktorej má mesto 41,34-percentný podiel.

Zriadenie kotolne v plavárni by bolo nezanedbateľnou finančnou investíciou, ale podľa primátora by sa vyplatila. "Ak by sme si na tento účel vzali úver, ten budeme podľa jeho druhu splácať tri až päť rokov, bez problémov by sme to však zvládali vďaka zníženiu nákladov na prevádzku," povedal Šimko.

Krytá plaváreň je v súčasnosti energeticky náročná aj podľa hlavného kontrolóra mesta Ladislava Šťavinu. "Je to subjekt, ktorý vysoko odčerpáva prostriedky mesta," uviedol na rokovaní MsZ 27. januára. Podľa jeho slov sa k tejto problematike v meste vracajú každý rok, ale zatiaľ sa neurobili žiadne opatrenia.

"V blízkej budúcnosti pravdepodobne začneme s výstavbou vlastných kotolní," prezentoval svoje plány primátor. Okrem plavárne by ich chcel dať vybudovať aj v niektorých materských a základných školách a tiež v mestskom kultúrnom stredisku.

Plaváreň prevádzkujú Technické služby mesta Rimavská Sobota, podľa riaditeľa Tibora Barta je počas roka otvorená desať až jedenásť mesiacov. V roku 2014 predstavovali náklady na jej prevádzku takmer 270.000 eur, výnosy však boli len vo výške necelých 62.000 eur. Mesto tak prevádzku muselo dotovať sumou približne 208.000 eur.