Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Nastupuje chrípková sezóna, najviac chorých je v okrese Lučenec

Zdravotníci nabádajú vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C. Foto: TASR

Postihnutí sú predovšetkým občania v produktívnom veku a deti základných škôl.

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) – Chorobnosť v Banskobystrickom kraji stále stúpa. Epidemiológovia zaznamenali v 39. kalendárnom týždni výraznejší vzostup chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), no najmä na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). Ako tvrdí hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, vyšší počet ochorení súvisí s nastupujúcou chrípkovou sezónou.

Podľa Tolnayovej výskyt ARO v kraji stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o viac ako štvrtinu a výskyt CHPO o vyše polovicu.

"Napriek vzostupu možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru. Dokonca v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO a CHPO o niečo nižšia," konštatovala hovorkyňa.

Na ARO je v súčasnosti chorých 3701 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ nahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť 1253 na 100.000 osôb. Najviac je ich v okrese Lučenec, Brezno, Banská Bystrica a Veľký Krtíš.

Počet chorých na CHPO je aktuálne 175, čo je chorobnosť 60 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet pacientov majú okresy Lučenec, Poltár a Banská Bystrica. Postihnutí sú predovšetkým občania v produktívnom veku a deti základných škôl. Pomerne vysoká chorobnosť je podľa Tolnayovej aj medzi najmenšími deťmi do piatich rokov.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je potrebné venovať sa vo zvýšenej miere preventívnym opatreniam. V školách i domácnostiach je nutné dodržiavať hygienu prostredia a tiež osobnú hygienu. Dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností i učební, čistota v kúpeľniach či toaletách by najmä v chrípkovom období mala byť samozrejmosťou. Zdravotníci nabádajú vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C.