Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Nemocnica v Krupine rekonštruuje interné oddelenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nemocnicu z vonkajšej strany zrekonštruovalo mesto Krupina, fasáda je zachovaná, budova je v dobrom stave, zateplená s plastovými oknami.

Zvolen 7. novembra (TASR) - S rozsiahlou rekonštrukciou interného oddelenia začína v týchto dňoch v krupinskej nemocnici jej prevádzkovateľ - Nemocnica Zvolen. Vďaka investícii, ktorá presiahne 15.000 eur, budú vynovené predovšetkým izby pre pacientov.

V rámci rekonštrukcie budú na celom oddelení vymenené podlahy, obklady, svetlá, izby budú postupne vymaľované a zariadené novým nábytkom. "Rekonštrukcia interného oddelenia prebehne za plnej prevádzky oddelenia, preto je nutné ju robiť postupne, po jednotlivých izbách a bude trvať niekoľko mesiacov. Všetky stavebné úpravy sa snažíme robiť čo najšetrnejšie voči pacientom, ale nie je vylúčené, že nastanú neočakávané obmedzenia, za ktoré sa pacientom vopred ospravedlňujeme," povedal riaditeľ nemocnice Jozef Botka s tým, že nevyhovujúce priestory sa tak čoskoro zútulnia a zvýši sa komfort pacientov.

Začatie rekonštrukčných prác na internom oddelení a na spoločných priestoroch vstupu do nemocnice a nemocničných chodbách víta aj mesto Krupina. "Cieľom rekonštrukcie je na prvom mieste skvalitnenie prostredia pre pacientov na vyťaženom internom oddelení, ktoré každoročne odlieči stovky pacientov nielen z nášho mesta a okresu. Našou ďalšou snahou bude zriadenie niektorých ambulancií, ktoré sú potrebné pre obyvateľov okresu," povedal pri príležitosti začatia prác na internom oddelení primátor mesta Krupina Radoslav Vazan. Krupinská prevádzka Nemocnice Zvolen patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom v okrese a ako jediná v blízkom okolí poskytuje nepretržitú zdravotnú starostlivosť.

Nemocnicu Zvolen, a.s., spravuje spoločnosť Agel, a.s., ktorá ju má v prenájme od 1. júla 2010, kedy bola s Banskobystrickým samosprávnym krajom podpísaná zmluva o prenájme, platná do roku 2035. Krupinská nemocnica, ktorej hrozilo zrušenie, sa od 1. decembra 2010 stala prevádzkou akciovej spoločnosti Nemocnica Zvolen.

Nemocnica od roku 1960

Nemocnica v Krupine vznikla v roku 1960 v budove zaniknutého okresného národného výboru. Až do roku 1992 bola organizačne začlenená pod OÚNZ Zvolen. Od 1. januára 1992 do 31. decembra 2002 pôsobila ako samostatný právny subjekt v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. Prechodom pod mesto Krupina sa 1. januára 2003 stala mestskou príspevkovou organizáciou. V roku 2010 bola podpísaná nájomná zmluva so spoločnosťou Nemocnica Zvolen.

Dnes sú v krupinskej nemocnici vyšetrovacie zložky ako rtg, sono, základné laboratórne vyšetrenia. Taktiež ambulantná starostlivosť interná, chirurgická (nonstop) a geriatrická ambulancia a lôžková starostlivosť - oddelenie dlhodobo chorých, interné oddelenie. Nachádza sa tu tiež Domov sociálnych služieb.

Nemocnicu z vonkajšej strany zrekonštruovalo mesto Krupina, fasáda je zachovaná, budova je v dobrom stave, zateplená s plastovými oknami.