Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Sobášny príspevok mal zastabilizovať Nenince,málo práce však ľudí delí

Ilustračné foto Foto: TASR

Obec v snahe zvýšiť populačnú krivku lákala do dediny najmä mladých ľudí.

Nenince 11. júna (TASR) - Viac ako 32.000 eur vyplatila za uplynulých desať rokov samospráva obce Nenince v okrese Veľký Krtíš svojim obyvateľom pri sobášoch a narodení dieťaťa. Jednorazový príspevok vo výške 166 eur, ktorý poslanci zaviedli v roku 2005, bol v obci jedným z nástrojov prispievajúcich k zvyšovaniu počtu obyvateľstva.

"Príspevok dostalo doteraz 102 mladých rodín pri narodení dieťaťa a 90 manželských párov pri sobáši," povedal TASR starosta Neniniec Zoltán Kuzma.

Aj keď príspevok spočiatku pomohol naštartovať demografiu v obci (pred niekoľkými rokmi mali asi 1500 obyvateľov), dnes opäť počty obyvateľov klesajú a aktuálne tam žije 1360 ľudí.

Podľa Kuzmu je za tým najmä malá šanca zamestnať sa v regióne a odchod mladých ľudí za prácou do zahraničia (najmä do Talianska a Maďarska). To všetko má za následok časté rozpady mladých rodín. "V priemere z desiatich párov, ktoré sme v minulosti podporili pri sobáši, je dnes až šesť rozvedených," pripomenul starosta. Samospráva pri týchto zisteniach uvažuje, že príspevok už od budúceho roku nebude vyplácať.

Obec v snahe zvýšiť populačnú krivku lákala do dediny najmä mladých ľudí. Od roku 2002 odovzdali v dedine niekoľko nájomných bytoviek, v ktorých našlo svoj nový domov 99 rodín. Príspevok na svadbu vraj motivoval aj viacerých neninských starých mládencov a dievky, ktorí sa zobrali vo vyššom veku.