Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Nové vedenie PPS Group v Detve sa dohodlo s odborármi

Približne dve stovky bývalých zamestnancov Podpolianskych strojární (PPS) Detva Holding, a. s., 11. septembra 2009 pochodom v uliciach Dolného Kubína protestovali proti dovolaniu správcu konkurznej podstaty Podpolianske strojárne Detva, a. s., na Najvyššom súde (NS) SR, ktorým im opäť oddialil vyplatenie miezd a odstupného. Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Zmluva garantuje takmer 1100 zamestnancom najväčšieho zamestnávateľa na Podpoľaní plošné zvýšenie tarifných miezd a aj ďalšie nadštandardné benefity v mzdovej a sociálnej oblasti.

Bratislava/Detva 21. decembra (TASR) - Predstavenstvo PPS Group, a.s., v Detve sa dohodlo s odborármi na Kolektívnej zmluve pre rok 2015. Tá garantuje takmer 1100 zamestnancom najväčšieho zamestnávateľa na Podpoľaní plošné zvýšenie tarifných miezd a aj ďalšie nadštandardné benefity v mzdovej a sociálnej oblasti.

Medzi benefity patrí napríklad zvýšené odchodné pri prvom odchode do starobného dôchodku, sociálne výhody pre zamestnancov a členov ich rodín, ale aj ročný bonus v prípade pozitívneho prevádzkového hospodárskeho výsledku.

"Chcel by som poďakovať zástupcom zamestnancov za vecný a konštruktívny dialóg počas celého procesu vyjednávania. Myslím, že dohoda reálne odráža to, na čo spoločnosť dnes má a dáva nám dobrý predpoklad do budúcna, aby sme na nej mohli stavať a obojstranne ju zlepšovať," povedal generálny riaditeľ PPS Group Giorgio Salomoni.

Tohtoročné vyjednávanie o Kolektívnej zmluve sa zaobišlo bez nátlakových akcií zo strany odborovej organizácie, bolo vedené korektne a vecne. Odborári chápu zmluvu ako komplexný dokument, ktorý v dohodnutej podobe garantuje akceptovateľný status sociálnych nárokov zamestnancov.

"Výsledky kolektívneho vyjednávania v oblasti vývoja miezd zamestnancov v roku 2015 aj podľa nášho hodnotenia zodpovedajú aktuálnej ekonomickej situácii firmy a predpokladom budúceho roka,"
uviedol Stanislav Ľupták, predseda odborovej organizácie.

Od Kolektívnej zmluvy, teda dokumentu, ktorý bol podpísaný sociálnymi partnermi ešte koncom novembra nad rámec platnej legislatívy, si obe strany sľubujú sociálny zmier, ale aj zlepšenie hospodárenia spoločnosti.

PPS Group má od apríla 2014 nové vedenie. Do čela firmy menovali akcionári talianskeho krízového manažéra Giorgia Salomoniho, ktorý predtým viedol napríklad strojársku spoločnosť talianskych vlastníkov v Poľsku, a tiež japonskú strojársku spoločnosť v Čechách. Nové vrcholové vedenie má za úlohu stabilizovať spoločnosť a odvrátiť stratové hospodárenie. TASR informovala spoločnosť PPS Group, a.s.