Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Noví investori môžu v Rimavskej Sobote vytvoriť 500 pracovných miest

Vyše 100 metrov vysoký komín, ktorý je jedným z posledných pozostatkov niekdajšieho rimavskosobotského cukrovaru, začali v týchto dňoch búrať pomocou žeriavu a demolačných nožníc. V Rimavskej Sobote 11. mája 2015. Foto: TASR

Od počtu príchodzích investorov a veľkosti ich investície sa bude odvíjať aj počet vytvorených pracovných miest.

Rimavská Sobota 18. mája (TASR) – Noví investori by v areáli bývalého cukrovaru v Rimavskej Sobote mohli vytvoriť od 100 do 500 pracovných miest. Podľa slov Pavla Petríka, projektového manažéra firmy RS-Real, ktorá ako majiteľ pozemkov v tejto priemyselnej zóne s investormi rokuje, je projekt zatiaľ vo fáze vytvárania a celkový rozsah investície na Gemeri bude závisieť aj od podpory zo strany štátu.

„Momentálne rokujeme so štyrmi nemeckými investormi. Niektorí uvažujú o rozšírení výroby, iní o jej presťahovaní zo susednej krajiny. Jeden z investorov sa venuje výrobe komponentov do solárnych elektrární, druhý vyrába prepravné obaly. Zvyšní dvaja pôsobia ako subdodávatelia pre automobilový priemysel,“ uviedol Petrík. Ako ďalej spomenul, zatiaľ nie je isté, koľkí investori do mesta nakoniec prídu. „Z týchto štyroch investorov môže prísť jeden alebo dvaja, ale v ideálnom prípade aj všetci,“ povedal.

Od počtu príchodzích investorov a veľkosti ich investície sa bude odvíjať aj počet vytvorených pracovných miest. „Pri konzervatívnom odhade môžeme hovoriť o 100 pracovných miestach, pretože to je požiadavka jedného z investorov. V prípade príchodu všetkých štyroch by však mohlo vzniknúť približne 400 až 500 miest,“ prezradil manažér.

Keďže rokovania s investormi stále prebiehajú, v súčasnosti je podľa jeho vyjadrenia ťažké odhadnúť presný časový rámec realizácie investícií. „V jednom prípade je však záujem investora dosť konkrétny. Je pravdepodobné, že po vybavení všetkých potrebných záležitostí by v druhej polovici budúceho roka mohol začať výstavbu,“ načrtol Petrík. Podľa neho by samotné postavenie montovaných hál malo byť rýchle a koncom budúceho roka, prípadne začiatkom r. 2017 by sa už mohla začať prevádzka.

Ako doplnil na záver, v prípade všetkých štyroch investorov ide o ľahký priemysel, takže obyvatelia Rimavskej Soboty sa nemusia obávať negatívnych dopadov na životné prostredie. „Aj v územnom pláne mesta je táto zóna určená na ľahký priemysel, takže tam nemôže vzniknúť žiadna píla, oceliareň či niečo podobné,“ uzavrel manažér.