Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Novobanskému Mestskému bytovému podniku sa darí znižovať ceny tepla

Ilustračné foto Foto: ifoyer.com

MsBP je jedným z dvoch dodávateľom tepla pre byty v Novej Bani.

Nová Baňa 17. marca (TASR) - Podľa predbežných hospodárskych výsledkov vykazuje za rok 2014 Mestský bytový podnik (MsBP) Nová Baňa, s.r.o., ktorý spravuje mestské byty a byty v osobnom vlastníctve, poskytuje opravárenské a údržbárske služby, vyrába a rozvádza teplo a teplú vodu, zisk 9311 eur.

MsBP je jedným z dvoch dodávateľom tepla pre byty v Novej Bani. "Naša spoločnosť dodáva teplo a teplú vodu do 315 bytových jednotiek, ktoré sú v našej správe, pre Stavebné bytové družstvo do 212 bytov a vykurujeme aj nebytové priestory v meste, a to Dom služieb, Mestský úrad, Múzeum, Podnikateľské centrum," vysvetlil primátor Ján Havran s tým, že skutočná výroba za rok 2014 je 3840 MWh.

Ako ďalej povedal, maximálnu cenu tepla schvaľuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a skladá sa z variabilnej zložky a fixnej zložky. Variabilná zložka je ovplyvňovaná hlavne cenou zemného plynu od dodávateľa, ktorú sa MsBP spolu s mestom snaží vysúťažiť verejným obstarávaním za čo najnižšiu cenu a s najlepšími podmienkami. Celkove v prepočte na vyrobené množstvo je pre rok 2014 cena tepla 68,929 eura/MWh a pre rok 2015 je 64,38 eura/MWh.

"Samozrejme, na rozdiel od niektorých súkromných poskytovateľov tepla my v meste nemáme ako prioritu maximálny zisk za každú cenu, bez ohľadu na potreby a možnosti obyvateľov. V tom je naša výhoda oproti súkromnému dodávateľovi, ktorého zaujímajú len čísla, ale nás aj ľudia," dodal na margo klesajúcich cien tepla Havran.

Novobanský MsBP plánuje v nasledujúcich rokoch rekonštrukciu rozvodov tepla a teplej vody na ul. Štúrovej a tiež rekonštrukciu plynovej kotolne. "Predpokladáme, že v roku 2015 budeme zabezpečovať pre túto akciu prípravné práce," dodal Havran.