Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Nový bezpečný most v Iliaši by mal byť prejazdný na jeseň

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa banskobystrického primátora Jána Noska výška investície po verejnom obstarávaní predstavuje sumu 1,4 milióna eur.

Banská Bystrica 21. júna (TASR) – Obyvatelia banskobystrickej mestskej časti Iliaš sa po rokoch dočkajú nového mosta ponad rieku Hron. Prekládku starého, takmer 80-tonového mosta do novej polohy stavbári vykonali v pondelok. Miestnym poslúži na prejazd až do času, kým nedôjde k otvoreniu nového oceľového obojsmerného mosta. Nahradí provizórny, ktorý dlhodobo spôsoboval komplikácie nielen motoristom, ale aj cyklistom a peším.

„Veríme, že výstavba nového mosta s lávkou pre peších a celou infraštruktúrou bude na jeseň ukončená a most prejazdný. Ide o náročný projekt vzhľadom na to, že sa nachádzame v intraviláne a je to jediná prístupová trasa do Iliaša. Musíme dodržiavať striktný harmonogram, pretože obyvatelia sa potrebujú ráno dostať do škôl i zamestnania,“ konštatovala Eva Fízeľová zo spoločnosti Eurovia SK, ktorá realizuje stavebné práce.

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Podľa banskobystrického primátora Jána Noska výška investície po verejnom obstarávaní predstavuje sumu 1,4 milióna eur. „V júni 2020 sme získali územné rozhodnutie a v januári tohto roku stavebné povolenie. Následne sme v marci podpísali dodatok so zhotoviteľom a odovzdali mu stavenisko. Aj keď v Iliaši žije nízky počet obyvateľov, nový most je tam nevyhnutný. Je jediným priamym spojením s ostatnou časťou mesta. Verím, že počas stavebných prác sa nič negatívne neudeje a všetko pôjde podľa plánu. Starý most, ktorý sa dnes presunul do novej polohy, bude po skúške v priebehu dvoch - troch dní opäť dočasne spojazdnený. Verím, že na jeseň sa dočkáme nového mosta," uviedol Nosko.

MHD v tejto časti mesta funguje v režime mimoriadnych cestovných poriadkov. Samospráva v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Banská Bystrica zabezpečila náhradnú dopravu po obchádzkovej trase na zastávku Zvolenská cesta pri STK.