Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Banskobystrický kraj

O povolanie mestského policajta v Hnúšti je veľmi malý záujem

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

K nevýhodám práce mestského policajta patrí okrem nízkeho platu i nerovnomerne rozvrhnutý fond pracovného času s množstvom popoludňajších a víkendových služieb.

Hnúšťa 2. novembra (TASR) – Záujem o povolanie mestského policajta v meste Hnúšťa na severe Rimavskosobotského okresu, ktorý má v rámci SR najvyššiu nezamestnanosť, je veľmi malý. Pre TASR to uviedol náčelník Mestskej polície (MsP) Hnúšťa Milan Migaľa, podľa ktorého má na to okrem náročnosti samotnej práce vplyv i to, že ekonomike sa darí a je dostatok pracovných miest.

„Najmä v súkromnom sektore nominálne mzdy stúpajú, zamestnávatelia pridávajú benefity. Pracovný trh je prázdny, nie je nasýtený ako v minulosti a zvyšuje sa minimálna mzda,“ priblížil náčelník s tým, že tabuľkové mzdy u MsP nie sú lákadlom a u ľudí, ktorí do verejnej správy nastupujú prvýkrát, sú so všetkými príplatkami na hranici okolo 500 eur v čistom.

„Keď si mladý človek zváži, s akými ľuďmi prichádza do kontaktu, že sa vždy riešia konfliktné situácie, tak si rozmyslí, či pôjde robiť za minimálnu mzdu, ktorá sa už v čistom pomaly tiež bude blížiť k 400 eurám, alebo tu bude pracovať za plat o 100 eur vyšší a nebude vedieť, čo ho v práci čaká,“ objasnil Migaľa.

K nevýhodám práce mestského policajta podľa neho patrí i nerovnomerne rozvrhnutý fond pracovného času s množstvom popoludňajších a víkendových služieb a nutnosť naplánovať si v rámci nich rôzne administratívne úkony, predvolania a výsluchy.

Špecifikom MsP v Hnúšti je podľa náčelníka tiež fakt, že počas pracovného dňa majú vždy 1,5 pracovnej zmeny. „Často je preto hliadka len jednočlenná a nie každý má guráž na to, aby riešil konfliktné situácie sám,“ doplnil Migaľa.

Nezáujem o toto povolanie sa podľa neho naplno prejavil tohto roku, keď hľadali dvoch nových pracovníkov. „Prihlásilo sa päť záujemcov. Podmienky však splnili len dvaja, ktorých sme i prijali. Na porovnanie, posledné výberové konanie sme mali v roku 2012, vtedy sme mali okolo 15 uchádzačov. Dva roky predtým ich bolo až okolo 20,“ zakončil.