Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Obyvatelia osady Dolná Bzová volia nového prezidenta v dvoch obciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo volebnom okrsku v Mýtnej majú v súčasnosti zapísaných približne 30 obyvateľov Dolnej Bzovej. Potvrdila to jeho predsedníčka Elena Národová.

Dolná Bzová 6. apríla (TASR) - Obyvatelia osady Dolná Bzová na strednom Slovensku volia v sobotu nového slovenského prezidenta v dvoch obciach. Katastrálne je totiž rozdelená na časti, jedna patrí pod obec Podkriváň v Detvianskom okrese a druhá pod Mýtnu, ktorá je v okrese Lučenec.

Pre ľudí je tak okrsok buď v bývalej bzovskej škole, ďalší za ním cestujú do neďalekej Mýtnej. Ako TASR informovala predsedníčka volebnej komisie v Dolnej Bzovej Mária Kmeťová, v tejto časti je zapísaných 115 voličov. Účasť je podľa nej na druhom kole prezidentských volieb vyššia ako na prvom kole. Dodala, že prichádzajú aj celé rodiny. Žiadosť o hlasovanie do prenosnej urny zatiaľ nemali, pred dvomi týždňami s ňou však v teréne boli.

Vo volebnom okrsku v Mýtnej majú v súčasnosti zapísaných približne 30 obyvateľov Dolnej Bzovej. Potvrdila to jeho predsedníčka Elena Národová. Spomenula, že podľa informácií z obecného úradu ich prichádza obyčajne voliť 60 až 70 percent. Súvisí to však s tým, aký charakter voľby majú. "V okrsku je pokojná a príjemná atmosféra. O tieto voľby majú ľudia záujem a chodia," podotkla s tým, že z Dolnej Bzovej ich zatiaľ nikto nepožiadal o hlasovanie do prenosnej urny.

Slováci si v sobotu vyberajú prezidenta v druhom kole volieb. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola.