Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Obyvateľom 12 obcí na Poiplí najviac chýba kanalizácia

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zástupcovia miestnych samospráv očakávajú, že už čoskoro budú zverejnené výzvy pre čerpanie financií z fondov Európskej únie a roky bez kanalizácie budú pre tisíce ľudí minulosťou.

Lesenice 19. júna (TASR) - Obyvatelia 12 obcí okresu Veľký Krtíš veria, že v dohľadnom čase sa im podarí zrealizovať spoločný projekt výstavby kanalizácie. Zástupcovia miestnych samospráv očakávajú, že už čoskoro budú zverejnené výzvy pre čerpanie financií z fondov Európskej únie a roky bez kanalizácie budú pre tisíce ľudí na juhu stredného Slovenska minulosťou.

"Sme pripravení projektovo, vydané je už aj stavebné povolenie, dokonca je vysúťažený dodávateľ stavby," povedal TASR starosta obce Lesenice Ladislav Majdán, ktorý je koordinátorom projektu pre zainteresované obce.

Všetci veria, že projekt sa ocitne na zozname tých, ktorým prisúdia podporu. Najradšej by boli, keby sa zrealizoval kompletne celý a nie po etapách, ako to bývalo zvykom v uplynulých rokoch, keď podobné projekty podporoval Envirofond.

Celá stavba s tromi čistiarňami odpadových vôd (ČOV) je v projekte vyčíslená na 19 miliónov eur, výrazne by však pomohla obyvateľom obci v okolí Ipľa, ktorí doteraz pre odvod splaškovej vody stavali iba rodinné septiky. Podľa starostu by malo ísť o modernú kanalizačnú sústavu s ČOV, ktorá funguje tzv. vákuovým systémom.

Samotné Lesenice majú 520 obyvateľov. Aj keď počty občanov s trvalým bydliskom klesajú, vedenie obce sa snaží ľudí v dedine udržať. "Za uplynulých sedem rokov sme postavili 17 nájomných bytov, do ktorých sa nasťahovalo asi 35 ľudí a to nie len z našej obce," uviedol pre TASR starosta. Najnovšie by chceli ešte do konca leta skolaudovať osem nových nájomných bytov.

V dedine však kladú dôraz aj na starostlivosť o seniorov. Nedávno tam pribudol denný stacionár pre 15 dôchodcov a od roku 2009 majú aj zdravotnú ambulanciu všeobecného lekára, ktorý do Lesenice dochádza raz do týždňa.