Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Obyvateľom Rudna n. Hronom by mali pre povodeň vyplatiť 250.000 eur

Na archívnej snímke dvor rodinného domu v Rudne nad Hronom po tom, ako sa v obci pretrhla nádrž. Foto: TASR - Ján Krošlák

Návrh je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, schváliť ho ešte musí vláda.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje poskytnúť obyvateľom obce Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, ktorých v máji postihla ničivá povodeň, jednorazovú finančnú výpomoc vo výške 251.705 eur. Návrh je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, schváliť ho ešte musí vláda.

Ako vyplýva z materiálu, samospráva Rudna nad Hronom v súčinnosti s Okresným úradom Žarnovica a pracoviskom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Štiavnica v Žarnovici posúdili celkom 79 žiadostí občanov obce o poskytnutie jednorazovej finančnej výpomoci.

Z celkového počtu žiadostí komisia vyhodnotila 19 žiadostí ako nadhodnotené vyčíslenie škôd a 19 žiadateľom verifikovala nižšie sumy, ako vo svojich žiadostiach uvádzali a požadovali,“ uvádza MV SR. Šesť žiadostí komisia vyhodnotila ako neoprávnené.

Obyvatelia obce Rudno nad Hronom žiadali finančnú kompenzáciu najmä pre poškodené rodinné domy, garáže či príjazdové cesty. Rezort vnútra súčasne zamietol poskytnúť finančnú kompenzáciu 30 žiadateľom, ktorí nespĺňajú kritériá zákona o civilnej ochrane obyvateľstva. Ich celková výška škôd presiahla sumu 117.000 eur.

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou. Prívalová vlna si vyžiadala život jednej osoby a spôsobila rozsiahle materiálne škody. Na ich odstraňovaní sa podieľali desiatky hasičov, dobrovoľných hasičov i armáda.