Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Ochranári na Poľane diskutovali o prepojení vedy a praxe

Na snímke Jánošíkova skala v biosférickej rezervácii Poľana pri príležitosti oslavy 25. výročia vzniku rezervácie. Poľana, 29. október 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Spoločnej odbornej diskusie v teréne sa zúčastnili i poľovníci a odborní pracovníci zo slovenských vysokých škôl.

Zvolen 8. júna (TASR) - Využívanie aktuálnych vedeckých poznatkov pre praktické účely ochrany prírody a krajiny boli témou štvrtkového pracovného stretnutia ochranárov a vedcov na Poľane. Spoločnej odbornej diskusie v teréne sa zúčastnili i poľovníci a odborní pracovníci zo slovenských vysokých škôl.

Riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová TASR povedala, že prepojiť vedu a prax potrebujú nové vedecké poznatky, ktoré reflektujú na klimatickú zmenu, a aj celospoločenské situácie. "Dôvodom, prečo oslovujeme vedcov je, že pozorujeme u niektorých populácií zmeny a sledujeme nepriaznivé dopady. Potrebujeme argumenty, aby sme presvedčili kompetentných, aby sa zmenil konzervatívny prístup v ochrane prírody na ekosystémový," pripomenula.

Druhým cieľom je podľa jej slov vytvoriť vedeckú radu Biosférickej rezervácie Poľana na zdieľanie informácií, a aj možnosti poradiť sa pri riešení problému. Ako príklad uviedla súčasnú problematiku výskytu medveďa hnedého. "Máme síce pracovnú skupinu, chceli by sme však špecialistov, ktorí sa venujú populačnej ekológii, aby nám pomohli s argumentáciou aj nastavením riadenia," konštatovala.

Poznamenala, že na neformálnej debate o efektívnej ekosystémovej ochrane prírody hľadalo vhodné riešenia na aktuálne problémy viac ako 50 vedeckých pracovníkov z viacerých inštitúcií. Boli to odborníci z Národného lesníckeho centra zo Zvolena, Technickej univerzity vo Zvolene či Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. "Vzájomná informovanosť o dôležitých procesoch, odborné argumenty a efektívne prieniky spolupráce, to je to, čím rezonovalo spoločné stretnutie ochranárov a vedcov na Poľane," podotkla riaditeľka.

Podľa CHKO Poľana otvorená komunikácia so zástupcami vedeckej obce je jediná možná cesta pre správne nastavenie zmysluplnej praktickej ochrany prírody a udržateľného rozvoja. "Ochrana prírody potrebuje vedecké dáta a vedci zasa ocenia témy, ktoré ochrana prírody predkladá na riešenie, a ktoré dokáže realizovať v praxi," zdôrazňuje.