Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Očovej finišujú s obnovou vyše 60-ročnej hasičskej zbrojnice

V Očovej v okrese Zvolen finišujú s obnovou vyše 60-ročnej hasičskej zbrojnice (na snímke). Hasičskú zbrojnicu postavili v tejto podpolianskej obci v roku 1958 v susedstve cintorína. Miestny hasičský zbor bol ale založený už desaťročia predtým, v roku 1924. Vtedy mal 22 členov. Zbrojnica by mala byť hotová v apríli 2020. Následne sa stane plnohodnotným zázemím nielen pre hasičskú techniku, ale aj pre všetkých 45 členov dobrovoľného hasičského zboru. Foto: EASYFOTO TASR - Jozef Poliak

Hasičskú zbrojnicu postavili v tejto podpolianskej obci v roku 1958 v susedstve cintorína. Miestny hasičský zbor bol ale založený už desaťročia predtým, v roku 1924.

Očová 16. januára (TASR) - V Očovej v okrese Zvolen finišujú s obnovou vyše 60-ročnej hasičskej zbrojnice. Podstatnú časť z rozpočtu asi 200.000 eur hradí obec.

"Na projekt sme získali 30.000 eur z Ministerstva vnútra SR, ďalších asi 170.000 eur ale ide z nášho rozpočtu," povedal TASR starosta Očovej Ján Senko.

Hasičskú zbrojnicu postavili v tejto podpolianskej obci v roku 1958 v susedstve cintorína. Miestny hasičský zbor bol ale založený už desaťročia predtým, v roku 1924. Vtedy mal 22 členov. "Disponoval dvoma striekačkami, ťahanými konskými záprahmi," pripomenul starosta.

Podľa neho očovská hasičská zbrojnica už nespĺňala parametre na uskladnenie novej techniky, ktorú obec získala od štátu v uplynulých rokoch. Od roku 2007 majú napríklad miestni dobrovoľní hasiči k dispozícii veľké hasičské auto Tatra, ktoré bolo v roku 2016 repasované a do starej hasičskej zbrojnice sa už nezmestilo. Dobrovoľní hasiči disponujú aj malým požiarnym vozidlom Iveco a dvoma požiarnymi vozíkmi.

Senko usudzuje, že zbrojnica by mala byť hotová v apríli 2020. Následne sa stane plnohodnotným zázemím nielen pre hasičskú techniku, ale aj pre všetkých 45 členov dobrovoľného hasičského zboru.