Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Odsúdený expolicajt R. Petluš po 8 rokoch zmenil výpoveď

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Práve 14. novembra uplynie osem rokov od smrti Jána Kubašiaka, ktorého mal zastreliť guľkou do hlavy expolicajt Petluš.

Banská Bystrica 13. novembra (TASR) – Okresný súd v Banskej Bystrici dnes pokračoval v znovuotvorenom procese objednávateľstva úkladnej vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka, ktorého zavraždili v roku 2006 v jeho dome v Polomke. Na pojednávanie z väzenia eskortovali odsúdeného banskobystrického expolicajta Róberta Petluša, ktorého súd v roku 2008 uznal vinným z úkladnej vraždy Kubašiaka a odsúdil ho na 25 rokov za mrežami. Ten dnes zásadne zmenil výpoveď.

Práve zajtra (14. 11.) uplynie osem rokov od smrti Jána Kubašiaka, ktorého mal zastreliť guľkou do hlavy expolicajt Petluš. Ako vtedy v procese odznelo, vražda skôr pripomínala popravu. Kto si ju však objednal, nie je známe ani po ôsmich rokoch. Z tohto zločinu, ako aj z pokusu vydierania rodiny Kubašiakovcov, prokuratúra obžalovala breznianskeho podnikateľa Igora Š., ktorý tvrdí, že je nevinný.

Odsúdený Petluš od začiatku priznával iba lúpež obchodných dokumentov. S týmto zámerom mali spolu ešte s dvoma kumpánmi násilne vniknúť do domu Kubašiakovcov. Podľa neho mal celú akciu zorganizovať jeho komplic, v tom čase aktívny policajt, Juraj Roszík. Ten spolupracoval s políciou, usvedčoval Petluša a dosiahol dohodu o vine a treste, na základe ktorej išiel v roku 2007 do väzenia na 8,5 roka.

Petluš do poslednej chvíle pred súdom tvrdil, že v Polomke vraždila štvrtá osoba v maskáčoch, ktorú nepozná. To isté potvrdil aj dnes počas dvojhodinového výsluchu. "Sedím za niečo, čo som neurobil, preto som sa rozhodol vypovedať," uviedol.

O Igorovi Š. odsúdený pred rokmi hovoril, že ho nepozná a nikdy sa nestretli, dnes však uviedol, že ho pozná. Cez sprostredkovateľa si mal u neho objednať lúpež obchodných dokumentov u Kubašiaka. "Nikdy sa nejednalo o objednávku vraždy, ale o lúpež," zdôraznil Petluš. Za to mal spolu s komplicmi od Igora Š. dostať odmenu dva milióny korún.

"Ja som človek, ktorý má svoje zásady a ctí si dohody. Osem rokov uplynulo, nevidím dôvod ďalej mlčať," pokračoval Petluš pred senátom. Igor Š. sa o neho nepostaral, ako sa údajne dohodli a nevyplatil mu odmenu. "Ak by mi to bolo vyplatené a on dodržal svoju časť dohody, tak tu nie som," dodal Petluš.

"Je to lož a lož. Svedok klame a vymýšľa si," reagoval na jeho slová obžalovaný Igor Š. "Nikdy sme sa nestretli. Ja som nemal dôvod chcieť nejaké obchodné dokumenty, pretože všetky som mal vo firme a stále mám," povedal nahnevane. Ako poznamenali obhajcovia, v Petlušovej zmenenej výpovedi vidia skôr jeho snahu dosiahnuť obnovu konania a zníženie trestu za vraždu Kubašiaka.

Okresný súd v Banskej Bystrici v kauze objednávky vraždy Kubašiaka už raz rozhodol. Igora Š. v roku 2009 oslobodil spod obžaloby, trest 6,5 roka väzenia dostal "iba" za vydieranie. Odvolal sa a Krajský súd v Banskej Bystrici v roku 2011 rozsudok zrušil a vrátil prvostupňovému súdu na doplnenie dokazovania. Ako zdôvodnil, "okresný súd nenáležite zistil skutkový stav, je potrebné opätovne vykonať dostupné dôkazy a následne vo veci rozhodnúť". Ďalší čas sa čakalo na rozhodnutie Ústavného súdu SR, na ktorý sa s dvoma sťažnosťami obrátil splnomocnenec poškodenej vdovy po Jánovi Kubašiakovi. Namietal zákonnosť pridelenia veci v odvolacom konaní jednému z odvolacích senátov krajského súdu, ktorý rozhodoval o odvolaniach prokurátora, obžalovaného i splnomocnencov. Kauza tak nanovo začala na okresnom súde. Proces pokračuje.