Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

OOCR Región Gron podporila projekty na hradoch Revište a Šášov

Práce na obnove hradu Revište. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Schválené prostriedky vo výške 11.524 eur plánuje združenie využiť na finalizáciu vybranej uzavretej miestnosti na hrade, tzv. Sály kráľovnej Barbory.

Nová Baňa 7. apríla (TASR) - Na hrade Revište neďaleko Žarnovice vznikne infocentrum s bufetom. Jeho výstavbu finančne podporila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron sumou 12.000 eur. Výkonná riaditeľka združenia Mária Veselá pre TASR priblížila, že prostriedky sú určené na nákup časti materiálu potrebného pre realizáciu jeho hrubej stavby.

"Infocentrum bude stáť v priestore bývalých stajní a v budúcnosti bude naplno slúžiť nielen turistom, ale aj členom združenia či pracovníkom, ktorí sa podieľajú na obnove a záchrane tohto hradu," uviedla Veselá.

V rámci internej dotačnej schémy podporila OOCR Región Gron aj Združenie na záchranu hradu Šášov. Schválené prostriedky vo výške 11.524 eur plánuje združenie využiť na finalizáciu vybranej uzavretej miestnosti na hrade, tzv. Sály kráľovnej Barbory.

"Aktuálne je táto miestnosť provizórne prestrešená a rovnako má aj dočasnú konštrukciu podlahy. Tieto prvky majú byť v rámci projektu nahradené finálnymi, odporúčanými pamiatkarmi a statikom tak, aby bolo možné miestnosť v budúcnosti naplno využívať v prípade konania rôznych podujatí na hrade, výstav či na inštaláciu stálych expozícií," skonštatovala riaditeľka združenia.

Interná dotačná schéma OOCR Región Gron je určená na realizáciu rozvojových zámerov, pričom prostriedky sú určené na rôzne typy projektov zameraných na skvalitňovanie ponuky cestovného ruchu v regióne. "To znamená podpora projektov z oblasti budovania infraštruktúry, zatraktívňovania cieľových miest, vybraného mobiliáru pre turistov a podobne," vysvetlila Veselá.

Podpora je vyhradená vyslovene pre členské subjekty, pričom o príspevok môže požiadať akýkoľvek subjekt z hľadiska typu. Predložené projekty podliehajú schvaľovaciemu procesu, pre predkladanie projektov má združenie stanovené štyri termíny.

"Financie, ktoré sú na tento účel vyčlenené, pochádzajú z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), n. o., ktorá je naším členom. Členské, teda dotačné prostriedky, sú hradené v ročnom intervale a v sume 37.500 eur na rok. Aj v roku 2024 pracujeme s touto alokáciou na rozvojové projekty členov," dodala riaditeľka združenia.