Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Oprava Starého zámku v Banskej Štiavnici by sa mala začať v lete

Časť nádvoria Starého zámku, archívne foto Foto: TASR/Ján Valko

Návštevníci zámku, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie expozície SBM, tak budú musieť počítať s istými obmedzeniami počas prác.

Banská Štiavnica 16. mája (TASR) - Starý zámok v Banskej Štiavnici by sa mal tento rok dočkať obnovy. V zlom stave sú najmä šindľové strechy, ale aj ochodze a pavlače, ktoré sú pre verejnosť v súčasnosti zatvorené.

"Už sa ide konečne podpísať zmluva a tento rok by sme mali v júni začať zámok opravovať," podotkol riaditeľ Slovenského banského múzea (SBM) Jozef Labuda. Na projekt by malo podľa jeho slov ísť z Regionálneho operačného programu 1,6 milióna eur.

Návštevníci zámku, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie expozície SBM, tak budú musieť počítať s istými obmedzeniami počas prác. Podľa Labudu sa vytvorí istý režim, aby nemusel byť počas trvania prác úplne zatvorený.

Starý zámok je jednou z najstarších stavebných pamiatok mesta Banská Štiavnica. Prezentuje výtvarné slohy 13. až 19. storočia - románsky, gotický, renesančný a barokový.

V súčasnosti ponúka prehliadku historických expozícií, spojenú s vyhliadkou ďalekohľadom na mesto zo zvonovej veže, návštevu pôvodných žalárov a prehliadku barokových reliéfov z banskoštiavnickej Kalvárie.