Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Opravy ciest sú prioritou, zhodli sa poslanci BBSK aj predseda Kotleba

Predseda BBSK Marian Kotleba, archívne foto Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Banskobystrickí krajskí poslanci dnes schválili materiál s vyčlenenými úsekmi ciest, ktoré sa začnú opravovať ako prvé.

Banská Bystrica 25. apríla (TASR) – Nič nebráni tomu, aby sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) čoskoro začalo s opravami najdramatickejších úsekov ciest II. a III. triedy, ktoré sú v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest. V prvej etape je na to vyčlenených zhruba 2,7 milióna eur. V ďalších by na tento účel malo ísť ešte viac peňazí z prebytku hospodárenia kraja. Rozhodli o tom krajskí poslanci, keď dnes schválili materiál s vyčlenenými úsekmi ciest, ktoré sa začnú opravovať ako prvé.

"Dnes sme do posledného eura rozpočítali peniaze, z ktorých sa v prvej fáze opraví čo najviac úsekov. Schválenie materiálu je obrovský úspech, viedli k tomu dlhé a ťažké rokovania. Prešlo to jednohlasne," konštatoval po rokovaní krajského poslaneckého zboru predseda BBSK Marian Kotleba s tým, že ešte dnes uznesenie podpíše a hneď sa na tom môže pracovať.

Hoci cenový strop na opravu ciest v BBSK je daný, Kotleba predpokladá, že vo verejných súťažiach ceny ešte klesnú. Pri prerozdeľovaní hospodárskeho výsledku kraja budú v tomto roku nasledovať ďalšie etapy opráv ciest.

Ako zdôraznil, "my tie peniaze máme vďaka nášmu zodpovednému hospodáreniu a tá suma bude oveľa vyššia ako v prvej etape".

Na dnešné zasadnutie krajských poslancov prišlo aj 25 nespokojných starostov z okresu Rimavská Sobota, kde na opravu ciest budú musieť nejaký čas počkať.

"Tam to zlyhalo na vzájomnej komunikácii poslancov. Aby sa to už nestávalo, schválili sme taký ochranný mechanizmus, že za rozdelenie cestných úsekov v jednotlivých okresoch kraja, ktoré sa majú prioritne opravovať, budú musieť byť podpísaní všetci poslanci v danom okrese," dodal Kotleba.

Ako uviedol predseda dopravnej komisie, poslanec Juraj Družbacký, oslovili poslancov za jednotlivé okresy, aby v ďalších kolách rozhodli, ktoré komunikácie budú prioritou a nielen z pohľadu, že sú najviac zničené, ale i zo strany cestovného ruchu.

"My dobre vieme, aké sú cesty v našom kraji. V ďalšom kole to bude o iných peniazoch. Predpokladáme, že výsledok hospodárenia by mohol byť vo výške okolo 10 miliónov eur a vzácne sme sa zhodli s pánom predsedom, že asi tri štvrtiny dáme do kapitoly doprava. Každý chodí po cestách," dodal Družbacký.

Podľa neho v prípade mimoriadneho zasadnutia krajského parlamentu by už v máji mohli rozhodovať o použití prebytku hospodárenia a tým aj o druhom kole opráv ciest v BBSK.

Na záver dnešného rokovania poslanec BBSK a primátor Krupiny Radoslav Vazan zablahoželal predsedovi kraja k narodeniu syna.