Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Oslavy A. Sládkoviča v Krupine neboli, osadili schránku na pekné listy

Radnica v Krupine. TASR - Jozef Poliak Foto: TASR

K pamätníku Andreja Sládkoviča v parku položil samostatne veniec za mesto primátor Radoslav Vazan. Neskôr položila veniec aj viceprimátorka Anna Borbuliaková.

Krupina 6. apríla (TASR) - Plánované oslavy 200. výročia narodenia básnika Andreja Sládkoviča, ktoré pripravovalo mesto Krupina na koniec marca, sa pre situáciu s pandémiou nového koronavírusu neuskutočnili, skromná spomienka na rodáka predsa len bola.

Ako na stránke mesta informuje historik Miroslav Lukáč, k pamätníku Andreja Sládkoviča v parku položil samostatne veniec za mesto primátor Radoslav Vazan. Neskôr položila veniec aj viceprimátorka Anna Borbuliaková, ktorá je zároveň riaditeľka tamojšieho gymnázia, nesúceho básnikovo meno. Veniec položil za Múzeum Andreja Sládkoviča v Krupine aj Lukáč, ktorý je historikom múzea.

"Následne v parku primátor odhalil aj lavičku, ako symbol lásky pre mladých zaľúbených, lebo Sládkovič a jeho Marína sú symbolmi zaľúbenia a napokon i jeho skutočná životná láska, manželka Antónia Júlia, sú symbolmi skutočnej a naplnenej lásky," pripomenul Lukáč. "Zároveň primátor odhalil aj schránku, poštu pre Sládkoviča, do ktorej môže niekto s inšpiráciu niečo pekné napísať a vložiť," dodal.

Na evanjelickom kostole v Krupine tiež odhalili pamätnú dosku ako spomienku na to, že tam bol 1. apríla 1820 Andrej Sládkovič pokrstený.