Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

OÚ Žarnovica vydal k MVE Rudno nad Hronom záverečné stanovisko

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V ňom odporúča realizáciu vodného diela za predpokladu kontrolovaného splnenia podmienok a realizácie opatrení uvedených v záverečnom stanovisku.

Rudno nad Hronom 22. mája (TASR) - K zámeru spoločnosti Hydroenergia so sídlom v Bratislave postaviť na Hrone pri obci Rudno nad Hronom malú vodnú elektráreň (MVE) vydal Okresný úrad Žarnovica, odbor starostlivosti o životné prostredie, záverečné stanovisko. V ňom odporúča realizáciu vodného diela za predpokladu kontrolovaného splnenia podmienok a realizácie opatrení uvedených v záverečnom stanovisku.

Spoločnosť Hydroenergia predložila zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) ešte v lete minulého roka. MVE by mala byť vybudovaná medzi obcami Voznica a Rudno nad Hronom (obe okres Žarnovica). Zámer Vodné dielo Rudno nad Hronom počíta s dvoma variantmi, pričom realizácia prvého by si vyžiadala aj preloženie koryta Hrona. Okresný úrad vo svojom stanovisku na realizáciu odporúča druhý variant.

Výstavba samotnej MVE je v prvom variante navrhovaná približne jeden kilometer (km) nad obcou Rudno nad Hronom proti prúdu Hrona a v druhom približne dva kilometre nad obcou Rudno nad Hronom a približne 1,9 km za obcou Voznica po prúde Hrona.

Priemerná ročná výroba elektriny MVE by v prípade prvého návrhu mala byť 10,6 milióna kWh a vyžiadala by si investičné náklady 14 miliónov eur. Tento variant nepočíta s vodáckym sklzom. Druhý variant predpokladá, že MVE vyrobí ročne 6,384 milióna kWh elektrickej energie a investičné náklady sú v zámere vyčíslené na 5,4 milióna eur.