Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

OZ Priatelia histórie Novohradu vydáva 2. vydanie spomienok Bancíkovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Svoj boj o postavenie ženy v cirkvi opísala Bancíková v knihe s názvom Prebytočný človek! Prebytočný človek?.

Lučenec 14. júla (TASR) – Občianske združenie (OZ) Priatelia histórie Novohradu vydáva druhé vydanie spomienok prvej slovenskej farárky Dariny Bancíkovej. Ako TASR informoval predseda OZ Mišo Šesták, kniha vychádza vo štvrtok (15. 7.), teda presne 70 rokov odo dňa, keď bola Bancíková v Tisovci ordinovaná za evanjelickú farárku.

„Text bol doplnený množstvom poznámok, ktoré súčasnému čitateľovi približujú reálie socialistického zriadenia a umožňujú mu tak lepšie pochopenie textu,“ priblížil Šesták. Na vydaní knihy sa podieľalo aj OZ Prvá iskra Utekáč a vydavateľstvo Miloš Hric, podporu poskytol aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Darina Bancíková pochádzala z Kokavy nad Rimavicou, v roku 1941 sa stala jednou z prvých študentiek Evanjelickej bohosloveckej fakulty a 15. júla 1951 bola v Tisovci, ako prvá žena na Slovensku, ordinovaná za farárku. V roku 1962 bola zatknutá Štátnou bezpečnosťou a vo vykonštruovanom procese súdená za rozvracanie republiky. „Napokon dostala ročný nepodmienečný trest a päťročný zákaz vykonávať službu v cirkvi,“ uviedol Šesták.

Svoj boj o postavenie ženy v cirkvi opísala Bancíková v knihe s názvom Prebytočný človek! Prebytočný človek?. Spomienky na súdny proces, pobyt vo väzení a problémy s opätovným začlenením sa do socialistickej spoločnosti priblížila v knihe Divné sú cesty Božie. „Obe knihy sú, samozrejme, dávno nedostupné,“ poznamenal Šesták s tým, že druhé vydanie Bancíkovej spomienok vychádza v náklade približne 1000 kusov.