Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

OZ Svetielko nádeje v B. Bystrici pomáha onkopacientom už 19 rokov

Predseda OZ Svetielko nádeje Pavel Bician (vľavo) a riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Marianna Hoghová (vpravo), foto z archívu. Foto: TASR/Branislav Račko

Občianske združenie vzniklo v máji 2002, bolo jedným z prvých svojho typu na Slovensku a stalo sa inšpiráciou pre ďalšie združenia.

Banská Bystrica 6. júna (TASR) – Už 19 rokov občianske združenie (OZ) Svetielko nádeje pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici pomáha ťažko chorým, ich rodinám a zabezpečuje starostlivosť o deti a mladých ľudí s onkologickým alebo iným život limitujúcim ochorením. V týchto dňoch si pripomenulo výročie svojho vzniku, za ten čas pomohlo už viac ako 738 chorým.

„Na začiatku bola snaha niekoľkých nadšencov, ktorí videli, že starostlivosť o detského onkologického pacienta nie je len o samotnej liečbe, ale je to problém, ktorý zasiahne celú rodinu. Každý zo zakladateľov mal svoje predstavy a plány. Zlúčením týchto predstáv sa postupne menilo oddelenie a vybavenie izieb, zabezpečili sme mobilné telefóny, aby deti mohli telefonovať s rodičmi, vymenili bielu posteľnú bielizeň za pestrofarebnú. Neustále sme zisťovali potreby rodín s ťažko chorými deťmi a začali ich napĺňať prostredníctvom našich projektov a služieb,“ spomína na začiatky dlhoročný predseda OZ Pavel Bician.

Ako zdôraznil, OZ Svetielko nádeje vzniklo v máji 2002, bolo jedným z prvých svojho typu na Slovensku a stalo sa inšpiráciou pre ďalšie združenia. V súčasnosti je organizáciou so širokým portfóliom poskytovanej pomoci deťom i mladým s onkologickým a iným vážnym ochorením aj ich rodinám. Svoje poslanie napĺňa v súčinnosti s banskobystrickou DFNsP, špeciálne s Klinikou pediatrickej onkológie a hematológie SZU. Pomoc poskytuje najmä deťom a rodinám z Banskobystrického a Žilinského kraja.

Podľa Biciana ku kľúčovým projektom OZ patrí detský mobilný hospic, jediný na strednom Slovensku, prepravná služba a ubytovanie pre sprevádzajúce osoby malých onkopacientov, pilotný projekt kanisterapie za pomoci špeciálne vycvičených psov. Pomáha rodinám s preplácaním doplatkov za lieky, dievčatám poskytuje príspevok na parochne, pri prvej hospitalizácii poskytuje deťom balíček prvého kontaktu. Tak to bolo aj v čase pandémie, ktorá vyvolala ďalšiu formu pomoci - financovanie obedov pre rodiča, ktorý je v nemocnici hospitalizovaný s dieťaťom.