Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Novým partnerským mestom Lučenca sa stal ruský Bogorodick

Radnica v Lučenci Foto: http://www.lucenec.sk/?id_menu=27175

Bogorodick je administratívnym centrom Bogorodického okresu v Tulskej oblasti, ktorá sa nachádza v západnej časti Ruskej federácie.

Lučenec 26. apríla (TASR) – Ruské mesto Bogorodick v Tulskej oblasti sa stalo novým partnerským mestom Lučenca. Podľa vyjadrenia primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej prišiel návrh na spoluprácu z ruskej strany a nadviazanie spolupráce schválili lučeneckí mestskí poslanci na svojom ostatnom aprílovom zasadnutí.

Odmietavý postoj k navrhovanému partnerstvu však v úvode rozpravy k tomuto bodu vyjadril poslanec Dušan Ilčík. Lučenec mal podľa neho aj doteraz dostatočný počet partnerských miest a najaktívnejšia spolupráca je len s tými, ktoré nie sú príliš vzdialené. „Obávam sa, že s takýmto vzdialeným mestom bude partnerstvo a spolupráca veľmi nákladná a zaťaží našu ekonomiku. Neviem si predstaviť, ako by sme tam cestovali, ako by tam šli napríklad naši športovci a kto by to financoval,“ uviedol poslanec s tým, že samospráva má dosť finančných problémov v iných oblastiach.

S jeho názorom nesúhlasili ďalší poslanci, ktorí vystúpili počas rozpravy a rovnako aj primátorka, podľa ktorej sa takéto ponuky neodmietajú. „Udržujeme kontakt aj so všetkými doterajšími partnermi, sú pozývaní na naše podujatia a prejavujú záujem o návštevu,“ objasnila Pivková, ktorá považuje finančné náklady na partnerstvo za minimálne, pretože do vzdialených miest predstavitelia samosprávy necestujú.

Podľa dôvodovej správy, ktorá bola k tomuto bodu poslancom predložená, spolupracoval Lučenec s Bogorodickom v období pred rokom 1989 približne dve desaťročia a aktuálne partnerstvo by malo obnoviť pôvodné väzby. „Spolupráca by mala byť zameraná na získavanie úspechov v podnikateľskej sfére, kultúrnej, športovej a sociálnej oblasti,“ uvádza sa v správe.

Mesto Lučenec malo doteraz šesť partnerských miest. Dve, Louny a Mělník, sú v Českej republike a ďalšie dve, Pápa a Salgótarján, v Maďarsku. V Taliansku je partnerským mestom Lučenca Polesella a na Ukrajine Zolotonoša.

Bogorodick je administratívnym centrom Bogorodického okresu v Tulskej oblasti, ktorá sa nachádza v západnej časti Ruskej federácie. Mesto má necelých 32.000 obyvateľov a bolo založené v druhej polovici 17. storočia ako drevená pevnosť. V roku 1777 získalo status mesta. Hlavný zámok v meste, navrhnutý Ivanom Starovom a čiastočne zničený počas 2. svetovej vojny, nadväzuje na anglický park, ktorý patrí medzi najstaršie parky v Rusku.