Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Päť projektov pre Rómov získalo podporu vo výške 55.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Cieľom programu je upozorniť na zhoršenie situácie rómskej menšiny v oblasti dostupnosti zamestnania, bývania, vzdelávania či zdravotnej starostlivosti.

Banská Bystrica 4. júna (TASR) – Nadácia Ekopolis v partnerstve s Karpatskou nadáciou realizuje nový Program rozvoja rómskych komunít, ktorý je zameraný na znižovanie sociálneho vylúčenia a predsudkov voči Rómom. Finančnú podporu získalo päť projektov v Banskobystrickom kraji v celkovej výške 55.000 eur. TASR o tom informovala Nadácia Ekopolis.

Cieľom programu je upozorniť na zhoršenie situácie rómskej menšiny v oblasti dostupnosti zamestnania, bývania, vzdelávania či zdravotnej starostlivosti a zároveň rastúce protirómske nálady v rámci väčšinovej spoločnosti.

"Chceme podporiť projekty, ktorých cieľom je zlepšenie situácie Rómov vo vybraných obciach a naplnenie základných potrieb, ako je bývanie či vzdelanie. Zároveň chceme upozorniť na aktivity, ktoré môžu prispieť k prekonaniu predsudkov a sociálneho vylúčenia chudobných ľudí, spropagovať overené postupy a pozitívne príklady," uviedla Martina B. Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

Banskobystrická nezisková organizácia Animus Apertus získala podporu na projekt, ktorý je zameraný na vzdelávanie žien, čo sa ocitli v ťažkej životnej situácii, aby sa dokázali začleniť do pracovného procesu. Vzdelávanie obsahuje nielen výučbu v krajčírskej dielni, ale aj rozvoj zručností a finančnej gramotnosti.

Dva projekty, a to projekt v Kokave nad Rimavicou, v okrese Poltár, a v Šimonovciach, v okrese Rimavská Sobota, sú zamerané na rozšírenie remeselných zručností nezamestnaných ľudí o murárske, vodoinštalačné či elektroinštalačné práce.

Vo Veľkom Krtíši bol podporený projekt, ktorého cieľom je podpora udržateľnosti bývania v desiatich bytovkách, čo je 132 bytov, a to vytvorením vlastnej správy budov. Vyškolení domovníci sa naučia robiť správcov a koordinovať opravy bytových domov.

Združenie mladých Rómov môže vďaka podpore z nového programu opraviť kotolňu Multifunkčného centra Horehronie v obci Valaská, vďaka ktorej sa zabezpečí nielen vykurovanie objektu, ale aj dodávka teplej úžitkovej vody. V centre fungujú chránené dielne, prevádzky sociálneho podnikania, komunitné i dobrovoľnícke centrum.