Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

PÍLA: Obecný úrad chcú presťahovať, teraz sídli v garáži pre traktor

Na snímke budova, kde v súčasnosti sídli Obecný úrad v obci Píla 21. februára 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Na budove, kde má byť úrad presťahovaný, sa posledné roky nič podľa jeho slov nerobilo, lebo bola zaťažená súdnym sporom ohľadne vykonávaných prác so zhotoviteľom rekonštrukcie.

Píla 21. februára (TASR) - Obecný úrad v obci Píla v okrese Žarnovica chcú presťahovať do budovy, kde sídlil aj v minulosti. Približne pred desiatimi rokmi sa však pre nevyhovujúce hygienické podmienky musel z týchto priestorov vysťahovať. Najprv bol premiestnený do bývalej školy, no po jej zrušení ho opäť premiestnili. Súčasné priestory obecného úradu nie sú podľa starostu Eugena Čižmárika dôstojné, sťahovanie by chcel realizovať už do niekoľkých mesiacov.

Čižmárik: "Tak sme presťahovali potom úrad do základnej školy. Lenže aj tú sme potom zrušili základnú školu, pretože tu počet detí klesol na sedem, čo nebolo únosné už... tak sa vlastne základná škola zrušila. Tým, že sa zrušila základná škola, tam boli strašne vysoké náklady. Čiže tu sa začala rekonštrukcia obecného úradu tohto starého. No a vlastne zatiaľ sme ešte tu, ale už to dávam do poriadku tak, že by som to chcel tento rok do takých dvoch troch mesiacov presťahovať."

Budova, v ktorej v súčasnosti obecný úrad sídli, je podľa starostu súčasťou projektu Zlepšenie systému separovaného zberu v obci Píla, na ktorý získali nenávratný finančný príspevok. Podľa starostu však nie je práve najdôstojnejším miestom pre obecný úrad. "Táto budova je vlastne garáž pre traktor, ktorý bol zakúpený z toho projektu," vysvetlil.

Na budove, kde má byť úrad presťahovaný, sa posledné roky nič podľa jeho slov nerobilo, lebo bola zaťažená súdnym sporom ohľadne vykonávaných prác so zhotoviteľom rekonštrukcie. Ten však podľa jeho slov nikam nevedie, a tak ho chce starosta doriešiť a ukončiť dohodou, aby mohli budovu využívať. Budovu už preto v súčasnosti svojpomocne rekonštruujú.

Na snímke budova, kde chcú presťahovať Obecný úrad v obci Píla 21. februára 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková
V súčasnosti nie je v obci materská ani základná škola, miestne deti dochádzajú buď do Župkova alebo do Žarnovice. Budova školy je tak nevyužívaná a obec pre ňu hľadá ďalšie využitie. "Začína to veľmi chátrať. Sledujem všetky výzvy, ktoré idú a chcel by som ju zrekonštruovať," vysvetlil starosta s tým, že začína zatekať strecha, rozpadáva sa aj komín. Z vlastných zdrojov však obec nie je takýto projekt schopná zrealizovať.