Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet covidových pacientov vo zvolenskej nemocnici mierne klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ak bude pokračovať všeobecný pozitívny vývoj pandémie, veríme, že to výrazne pocíti aj naša nemocnica, uviedla Ľudmila Veselá.

Zvolen 6. apríla (TASR) – Zvolenská nemocnica má aj naďalej vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19. „Pozitívnou informáciou však je, že veľkonočné sviatky neznamenali veľký príjem nových pacientov, naopak, ich počet síce mierne, ale predsa len klesol,“ informovala TASR Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí.

V súčasnosti toto zdravotnícke zariadenie eviduje 62 hospitalizovaných pacientov, z nich 43 s potvrdeným novým koronavírusom a 19 podozrivých. „Päť pacientov si vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla riaditeľka zvolenskej nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že stále je práceneschopných 52 zamestnancov. U piatich z nich je potvrdené ochorenie COVID-19 a dvaja sú v karanténe.

Podľa nej v posledných dňoch v nemocnici potrebujú viac lôžok pre pacientov bez nového koronavírusu. „Ak bude pokračovať všeobecný pozitívny vývoj pandémie, veríme, že to výrazne pocíti aj naša nemocnica a budeme môcť uvažovať o opätovnej reprofilizácii časti našich 90 lôžok späť pre bežných pacientov,“ spomenula.

Druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je v súčasnosti zaočkovaných 417 zamestnancov zvolenskej nemocnice. Okrem vakcinačného centra v nemocnici je vo Zvolene aj ďalšie očkovacie centrum. Zriadil ho začiatkom marca Banskobystrický samosprávny kraj. „Celkovo tak vo svojom vakcinačnom centre, ako aj vo veľkokapacitnom, ktoré zriadil kraj, zaočkovali vyše 11.000 ľudí,“ podotkla hovorkyňa.

V tomto zdravotníckom zariadení od konca septembra minulého roka platí zákaz návštev pacientov. Z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus. V súčasnosti však za prísnych hygienických opatrení opäť môže byť pri pôrode sprevádzajúca osoba.