Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Počty chorých na respiračné ochorenia a chrípku sú v BBSK nízke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac chorých sa nachádza vo vekovej skupine produktívneho obyvateľstva.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) bol počas aktuálneho 25. kalendárneho týždňa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) na nízkej úrovni. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej sú počty chorých v posledných týždňoch stabilné.

„Výskyt CHPO sa síce zdvojnásobil, v absolútnych číslach ide však len o niekoľko prípadov. Celkový počet chorých zastal na čísle 29, čo je chorobnosť necelých 10 ľudí na 100.00 obyvateľov,“ konkretizovala Tolnayová s tým, že na ARO bolo chorých dovedna 780 pacientov, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 246 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Dodala, že najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Zvolen a Žiar nad Hronom. „Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okresoch Lučenec, Revúca, Poltár a Banská Štiavnica,“ podotkla.

V prípade vekového rozvrstvenia najviac chorých na ARO je podľa nej vo vekovej skupine produktívneho obyvateľstva. „Nasledujú najmenšie deti a adolescenti vo veku 15 až 19 rokov. Chrípka najviac postihuje najmenšie deti,“ zakončila hovorkyňa.