Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pod hradom Šášov postavia ekokemp z recyklovaných lodných kontajnerov

Na snímke vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž pri vizualizácií budúceho eko kempu v Šášovskom Podhradí v okrese Žiar nad Hronom Foto: TASR - Ján Krošlák

Hlavným cieľom projektu je podporiť cestovný ruch v meste a jeho okolí, ekokemp pritom vznikne na dlhodobo nevyužívaných mestských pozemkoch, ktorých súčasťou je i niekdajšie futbalové ihrisko.

Žiar nad Hronom 11. mája (TASR) – Vodácky ekokemp s lodenicou, ktorý má vzniknúť v Žiari nad Hronom priamo pri rieke Hron pod zrúcaninou hradu Šášov, budú tvoriť recyklované lodné kontajnery. Súčasťou areálu bude i požičovňa bicyklov a lodí. Na stredajšom brífingu o tom v areáli budúceho ekokempu informoval primátor mesta Peter Antal.

Ekologický kemp v mestskej časti Šášovské Podhradie má byť určený pre karavany i stany, no nachádzať sa tu bude aj glempingové ubytovanie. "Bude to z recyklovaných lodných kontajnerov, ktoré budú prerobené na iný účel. Časť z nich budú sociálne zariadenia, z ďalších bude ubytovacia časť či kuchynka," priblížil Antal.

Hlavným cieľom projektu je podporiť cestovný ruch v meste a jeho okolí, ekokemp pritom vznikne na dlhodobo nevyužívaných mestských pozemkoch, ktorých súčasťou je i niekdajšie futbalové ihrisko. "V čase, keď tento areál nebude využívaný na kempovanie, môže byť využitý na rôzne kultúrne akcie či festivaly,"uviedol Antal. Ako dodal, ekokemp by mal byť pre turistov k dispozícii už počas budúceho leta.

Na snímke miesto, kde bude stáť eko kemp v Šášovskom Podhradí v okrese Žiar nad Hronom 11. mája 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák
Architektonickú štúdiu k projektu pre mesto vypracovalo štúdio Totalstudio, ktorého návrh je inšpirovaný funkčnosťou a flexibilitou švajčiarskeho vojenského noža. Nosným prvkom areálu má byť drevená lávka, na ktorú sa budú napájať jednotlivé objekty kempu. Aktuálne mesto pracuje na príprave projektovej dokumentácie.



Samospráva verí, že ekokemp pri rieke Hron dokáže prilákať domácich i zahraničných turistov, ťažiť chcú i z blízkosti banských miest Kremnica a Banská Štiavnica. "Rieka Hron je našou najsplavovanejšou riekou. Myslím si, že tento kemp bude nadregionálny projekt, dovolím si povedať, že aj celoslovenský," povedal viceprimátor mesta a krajský poslanec Ladislav Kukolík. Ako dodal, vodáctvo je na Slovensku obľúbené, no problémom je chýbajúca turistická infraštruktúra.

Myšlienku vytvorenia ekologického vodáckeho kempu minulý týždeň podporil aj Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý pre tento projekt vyčlenil sumu 150.000 eur. Celkový rozpočet projektu pritom samospráva odhaduje na približne 300.000 eur.