Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Banskobystrický kraj

Pod Urpínom sa upratuje, hlavný architekt bude pod mestským úradom

Ján Nosko Foto: TASR

Návrh preložiť Útvar hlavného architekta do štruktúry mestského úradu predstavil primátor Ján Nosko.

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Po zlúčení mestských firiem, o ktorom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici na ostatnom zasadnutí, "rok upratovania" v meste pod Urpínom, ako avizoval primátor Ján Nosko v novoročnom príhovore, pokračuje. Vo svojom blogu zverejnil informáciu, že na najbližšom zasadnutí MsZ 3. novembra predloží ďalšiu zmenu, a to začlenenie Útvaru hlavného architekta (ÚHA) do štruktúry mestského úradu. Ako Nosko tvrdí, sľubuje si od toho väčšiu efektivitu, racionálnosť, transparentnosť a zjednodušenie administratívnych procesov.

Je viac ako pravdepodobné, že jeho návrh bude úspešný, keďže ani klub nezávislých poslancov Banskobystrická alternatíva (BBA), ktorý je v opozícii, nenamieta proti tomuto návrhu.

"Vítame tento krok primátora a považujeme ho za rozumný," uviedla dnes pre TASR poslankyňa BBA Ľudmila Priehodová s tým, že podobné snahy boli už aj za exprimátorov Ivana Saktora a Petra Gogolu, ale sa skončili neúspešne.

"Doterajšie stanoviská ÚHA boli len odporúčacie, ak návrh prejde, zlepší sa postavenie útvaru a stanoviská budú záväzné. Sú platení z mestského rozpočtu, prečo by mali byť samostatnou jednotkou? Pokiaľ viem, vo všetkých krajských mestách je ÚHA začlenený do štruktúry mestského úradu," zdôraznila poslankyňa MsZ, Ing. arch. Priehodová.

Mestskí poslanci začali "upratovať" už na septembrovom zasadnutí, keď z dôvodu racionalizácie schválili Noskov návrh na zlúčenie mestských organizácií – Záhradníckych a rekreačných služieb so Správou športových a telovýchovných zariadení mesta a tiež zlúčenie mestských obchodných spoločností MBB a Bytového podniku mesta. K tomu dôjde od januára budúceho roka.

"Sú to rozhodnutia, ktoré majú ekonomické ratio a sú tiež snahou o presadenie transparentných metód riadenia v nových spoločnostiach," konštatoval vtedy Nosko.