Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Na poháre Zlatá Zuzana prichádzali objednávky z celého sveta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Guľôčku na nôžke pohára pôvodne vymyslel chýrny sklár Jozef Staník tak, že nebola zlatá.

Rimavská Sobota 31. mája (TASR) - V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote vystavia v júni súbor pohárov známych ako Zlatá Zuzana. "Je to súprava šiestich pohárov na rôzne nápoje, akými sú víno a koňak. Ich typickým spoločným znakom je malá zlatá guľôčka umiestnená na nôžke," priblížila kultúrno-výchovná referentka múzea Elena Lindisová.

Región Novohradu sa v 19. a 20. storočí preslávil viacerými sklárňami, v ktorých sa už dnes nepracuje. Medzi významné patrili sklárne v Utekáči, Zlatne, Poltári či Katarínskej Hute. Ich výrobky boli známe doma i v zahraničí. "Hlavne obec Zlatno bola v minulosti známa sklárňami, no najmä ojedinelou súpravou sklených pohárov Zlatá Zuzana," dodala Lindisová s tým, že súprava od začiatku žala úspechy doma, no hlavne vo svete.

Guľôčku na nôžke pohára pôvodne vymyslel chýrny sklár Jozef Staník tak, že nebola zlatá. Až neskôr sa začala farbiť dozlata. Prvá objednávka zo zahraničia bola z Ameriky, potom z Kanady a postupne prichádzali objednávky na súpravu z celého sveta, zo všetkých kontinentov.