Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Polícia dnes chystá osobitnú kontrolu kvôli tragickým nehodám

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

O kontrole informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa.

Banská Bystrica 26. marca (TASR) – Vodiči v Banskobystrickom kraji by vo štvrtok (26.3.) mali byť oveľa opatrnejší a jazdiť predpisovo. Polícia totiž uskutoční celokrajskú osobitnú kontrolu. Dôvodom sú tragické dopravné nehody z posledných dní, pod ktoré sa podpísal aj alkohol za volantom.

"Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici zaznamenalo v krátkom časovom období na cestách Banskobystrického kraja štyri dopravné nehody, pri ktorých zahynulo sedem ľudí. Ich príčinou bol alkohol za volantom, nesprávny spôsob a rýchlosť jazdy či pohyb chodca po rýchlostnej ceste. Za účelom stabilizácie nepriaznivého vývoja dopravnej nehodovosti a jej následkov najmä na životoch a zdraví, polícia prijala opatrenia s cieľom zvýšiť disciplinovanosť hlavne vodičov motorových vozidiel a chodcov," informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Policajti sa pri kontrolách zamerajú na riskantnú a rýchlu jazdu, ako aj vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu, čo sú najčastejšie príčiny vážnych dopravných nehôd.

"Polícia bude v opatreniach zameraných na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky pokračovať. V každom okrese Banskobystrického kraja budú kontroly vykonávané minimálne dvakrát do mesiaca, až do stabilizácie tohto nepriaznivého vývoja nehodovosti. Dopravné predpisy treba dodržiavať vždy a všade, nielen tam, kde sú policajti a hrozia pokuty. Vlastná bezpečnosť a dosiahnutie cieľa cesty bez ujmy je vždy prvoradé," dodala Faltániová.

Ako pripomenula, zákon o cestnej premávke hovorí jasne. Vodič nesmie požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku. V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu do jedného promile sa tým dopustí priestupku, za čo zákon ukladá sankciu od 150 do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov. V prípade jazdy nad jedno promile je trest ešte prísnejší, hrozí až ročné väzenie. Zákaz požívania alkoholu sa týka i cyklistov. Kto chodí pešo, nemal by zabudnúť na reflexné prvky. V opačnom prípade môže dostať pokutu do výšky 50 eur.