Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Polícia vykoná preventívnu akciu na zvýšenie bezpečnosti chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR

V zmysle platnej legislatívy musí mať chodec, idúci po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti, na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky.

Banská Bystrica 8. decembra (TASR) – Na území Banskobystrického kraja (BBSK), ako aj v celej Slovenskej republike, bude polícia oddnes do 11. decembra vykonávať preventívnu akciu zameranú na zvýšenie bezpečnosti nemotorových účastníkov cestnej premávky – chodcov. TASR o dopravnej akcii informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

„Cieľom tejto preventívnej akcie bude upozorniť nemotorových účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie povinnosti nosiť reflexné prvky,“ ozrejmila hovorkyňa s tým, že okrem informovania týchto účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie ich povinností im policajti tiež rozdajú reflexné prvky. V zmysle platnej legislatívy musí mať chodec, idúci po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti, na sebe viditeľne umiestnené takéto reflexné prvky, prípadne oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Od začiatku roka do 7. decembra 2015 polícia v BBSK eviduje podľa Faltániovej 1303 dopravných nehôd, čo je o 51 nehôd viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. „Za uplynulý týždeň, od 30. novembra do 6. decembra, polícia zaevidovala v BBSK 27 dopravných nehôd, čo je o tri viac ako za rovnaké obdobie minulého roka,“ dodala.

Nepriaznivo podľa jej slov vyznieva aj štatistika, týkajúca sa usmrtených nemotorových účastníkov cestnej premávky. „Za 11 mesiacov roku 2015 ich bolo na cestách BBSK usmrtených 29, čo je o osem viac ako za rovnaké obdobie minulého roka,“ zakončila.