Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Polomke si pripomenuli 70. výročie tragédie anglicko-americkej misie

Tragédiu členov anglicko-americkej misie z konca druhej svetovej vojny si 6. mája 2014 pripomenuli v obci Polomka v okrese Brezno. Misiu pätnástich členov Úradu strategických služieb počas druhej svetovej vojny zajali fašisti špeciálneho protipartizánskeho oddielu Edelweiss na Druhý sviatok vianočný v roku 1944. Vojakov prepadli v tábore na Veľkom Boku nad Polomkou. Zajatcov neskôr popravili v koncentračných táboroch. Foto: TASR/Ján Siman

Misiu 15 členov Úradu strategických služieb zajali fašisti špeciálneho protipartizánskeho oddielu Edelweiss na 2. sviatok vianočný v roku 1944. Vojakov prepadli v tábore na Veľkom boku nad Polomkou.

Polomka 6. mája (TASR) - Tragédiu členov anglicko-americkej misie z konca druhej svetovej vojny si dnes pripomenuli v obci Polomka v okrese Brezno. Ako pre TASR povedal syn britského vojaka Jamie Sehmer, najemotívnejšie vníma momenty, keď na vlastné oči vidí miesta, kde jeho otec prežil posledné dni svojho života.

Misiu 15 členov Úradu strategických služieb počas druhej svetovej vojny zajali fašisti špeciálneho protipartizánskeho oddielu Edelweiss na 2. sviatok vianočný v roku 1944. Vojakov prepadli v tábore na Veľkom boku nad Polomkou. Zajatcov neskôr popravili v koncentračných táboroch. "Bol som tu pred dvadsiatimi rokmi aj s dvomi bratmi môjho otca, teda strýkami. Vždy je to veľmi emotívne vidieť miesta, kde môj otec prežil posledné dni života. Neskôr pod Veľkým bokom odhalili pamätnú tabuľu americkým vojakom. Chýbala mi tam ale zmienka o britských vojakoch. Preto som sa pričinil o to, aby bola na chate pod Veľkým bokom aj pamätná tabuľa venovaná môjmu otcovi," povedal Sehmer.

Medzi zadržanými členmi misie bol aj dopisovateľ agentúry Associated Press Joseph Morton. Bol to jediný vojnový korešpondent, ktorého počas vojny niektorá z nepriateľských strán popravila. "V prípade Mortona ho nebrali ako korešpondenta. Bol členom misie, o ktorú mali Nemci mimoriadny záujem, chceli ju zadržať. Im šlo o to, aby dostali najmä organizátorov Slovenského národného povstania. Súčasťou jednotiek Edelweiss boli aj slovenskí vojaci, ktorých na Veľký bok viedol kapitán Ladislav Nižňanský. Doteraz nie je jasné, za akých okolností sa k členom misie nemecké jednotky dostali. Buď to bola zrada, alebo ich tam niekto zaviedol," doplnil riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.