Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V meste Poltár po rokoch obnovia kultúrny dom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

S výstavbou kultúrneho domu začali Poltárčania svojpomocne začiatkom 50. rokov, informuje primátorka.

Poltár 8. septembra (TASR) – V meste Poltár po rokoch obnovia kultúrny dom. S opravami chce samospráva začať tento mesiac a vynovený objekt by mal slúžiť návštevníkom v júni budúceho roka. TASR o tom informovala Mária Šnúriková zo sekretariátu primátorky mesta.

Cieľom rekonštrukcie je zníženie energetickej náročnosti budovy, teda napríklad zateplenie obvodového plášťa a strechy či výmena okien a dverí. Patria tam aj opatrenia proti vlhkosti, rekonštrukcia a modernizácia vykurovania a aj rekonštrukcia osvetlenia.

Verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby opakovali trikrát. Šnúriková uviedla, že úspešným uchádzačom sa stala spoločnosť DAG Slovakia z Prešova. Predložená ponuka na uskutočnenie diela je 2.328.688,22 eura s DPH. Spolufinancovanie mesta Poltár vo výške piatich percent z nákladov na stavbu predstavuje sumu 96.991,74 eura.

Mesto znáša aj ďalšie náklady vo výške približne 400.000 eur, ktoré chce financovať úverom. Týmto spôsobom sa bude spolupodieľať napríklad na vnútornom vybavení kultúrneho domu, ku ktorému patrí aj moderné zásuvné hľadisko.

„S výstavbou kultúrneho domu začali Poltárčania svojpomocne začiatkom 50. rokov a do užívania ho odovzdali v máji 1963. Stal sa centrom kultúrnych a spoločenských aktivít v meste. Odvtedy neprešiel výraznejšou rekonštrukciou. Dodnes sa v kultúrnom dome stretávajú miestni ochotníci, folklórne súbory, spevácke zbory či aktívni seniori,“ ukončila primátorka Martina Brisudová.

Projekt s názvom Zníženie energetickej náročnosti Kultúrneho domu Poltár realizuje samospráva na základe poskytnutia nenávratného finančného príspevku v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia.